Megaluokan stadionhankkeet valmistuvat koronan varjoon – valtavia tappioita luvassa peruutusten ja siirtojen vuoksi

Vuoden 2020 aikana eri puolille maailmaa valmistuu valtavia miljardiluokan rakennushankkeita, jotka saattavat ensi alkuun jäädä käyttämättä koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi.

Akira Hara otti kuva valmiista Tokion olympiastadionista. Juhani Niiranen / HS
Jos Helsingin Olympiastadionin avajaisjuhlallisuudet ovat elokuun alussa vaarassa peruuntua, maailmalla kärsitään samasta ongelmasta, kun pitkään odotetut ja suurella rahalla rakennetut miljardiluokan stadion- ja muut megahankkeet valmistuvat.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Megaluokan stadionhankkeet valmistuvat koronan varjoon – valtavia tappioita luvassa peruutusten ja siirtojen vuoksi”

  1. Olympiastadionin osalta korona ei sattunut moneen muuhun paikkaan verrattuna kai ihan pahimpaan aikaan. Oli tiedossa, että heinäkuun loppuun asti olympiastadion olisi tänä vuonna joka tapauksessa kiinni. Moni muu paikka on menettänyt koko kesäkauden myynnin. Moni muu paikka oli budjetoinut sen varaan, että niillä olisi normaalisti tuloja myös maalis-heinäkuussa.

    Erityisesti sellaisten urheilu- ja tapahtumapaikkojen tilanne voi olla nyt katastrofaalinen, jotka ovat toimineet matalalla katteella, ja joiden kassassa ei paljoa täytettä ole ollut. Nyt ei tule edes sitä matalaa katetta, vaan lainat juoksevat korkoja, ja kiinteistöjen kiinteät kulut pitäisi maksaa, mutta tuloja ei ole joko lainkaan tai juuri lainkaan. Isoa kertaluonteista lovea tuloihin ei matalakatteisesti normaalistikin toiminut toimija saa helposti kurottua kiinni välttämättä pitkiin aikoihin. Varovaisestikin arvioiden Suomessa voi olla vuoden 2021 loppuun mennessä satoja liikunta- ja tapahtumapaikkoja konkurssiuhan alla. Peurungan jäähalli meni maaliskuussa 2020 jo konkurssiin, mutta oletettavasti pääasiassa jo ennen korona-asioita olleiden vaikeuksien takia. Lähitulevaisuudessa saatetaan nähdä monta urheilutilojen konkurssia jäähalleista monenlaisiin palloiluhalleihin, yksityisiin uimahalleihin ja muihin tiloihin. Jos menot juoksevat, mutta tulot tyrehtyvät, on monella kävijöiden tuomista tuloista riippuvalla urheilupaikkatoimijalla vaikea tilanne. Ilman takauksia tällaiset paikat eivät saa helposti uutta lainaakaan, koska konkurssitilanteessa nyt ei välttämättä olisi kauheasti ostajakysyntää vaikkapa konkurssiin ajautuneille urheiluhalleille, jolloin halleilla ei ole juuri vakuusarvoakaan lainaa pankista haettaessa.

  2. Isot valmistuneet megaluokan hankkeet julkinen raha pitänee lopulta jollain tavoin pystyssä (esimerkiksi Stadion-säätiön tuskin annetaan mennä konkurssiin, vaan säätiötä subventoitaneen julkisista varoista tarpeen mukaan jatkossakin, kuten on tähänkin asti tehty). Edes valtio tuskin lähtee kuitenkaan pelastamaan vaikkapa vaikeuksiin ajautuneita ja vaikeuksiin ajautumassa olevia pienempien urheilutilojen omistajia. Vaikeuksiin ajautuneita löytyy niin SM-liigaseurojen kotihallien omistajista aina pienten yhdistysten erilaisiin tiloihin asti. Osa yksityisomisteisista urheilutiloista löytänee konkurssimyyntien kautta uuden omistajan, osalle konkurssipesät eivät välttämättä löydä ostajaa millään hinnalla.

  3. Kiitos mielenkiintoisista kommenteista. Juuri näin se on, stadionilla käynnissä heinäkuuhun saakka viimeistelytyöt. Ensimmäiset suuret tilaisuuksien siirrot ovat jo tiedossa eli Antti Tuiskun jättikonsertit siirtyvät..samoin ilmeisesti Stadionnation -avajaistapahtuma.
    Eri tilanteessa ovat juuri nämä esimerkiksi yksityisessä omistuksessa olevat liikuntapaikat, suuret palloilu- yms monitoimihallit, joita on viime vuosina valmistunut eri puolille Suomea. Kateeksi ei käy halliyhtiöitä ja ajat ovat kovat. Toisaalta kun nyt rajoitustoimet puretaan osittain, luvassa on paluu uuteen ”normaaliin”, koska Suomessa on krooninen pula harjoitusvuoroista. / Toimittaja Johanna Aatsalo

Viimeisimmät näkökulmat