Kokeile kuukausi maksutta

Useita kuolemantapauksia Tokion kesäolympialaisten työmailla

Kansainvälisen rakennus- ja puutyöväen järjestön The Building and Woodworkers International BWI:n mukaan Tokion ensi kesän olympialaisten työmailla on edelleen vaarallista työskennellä.

Kuva: IOC / David Wooster

BWI:n lokakuussa julkaisema raportti on jo toinen asiasta tehty asiakirja. Raportin mukaan rakennustyöntekijät joutuvat edelleen työskentelemään hengenvaarallisissa olosuhteissa.

Vaaraa aiheuttavat kireät aikataulut, työntekijäpula ja ennätyskorkeat lämpötilat. Töitä on työntekijöiden mukaan tehty jopa 40 asteen helteessä.

Esimerkiksi yksi rakennustyöntekijä menehtyi elokuussa sydänkohtaukseen Japania piinanneen lämpöaallon aikana. Olympiatyömailla on henkensä menettänyt yhteensä kolme työntekijää.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Rakennusliiton uutisen mukaan terveysriskejä lisää se, että monikielisten turvallisuustiedotteiden määrää ei ole lisätty vaikka ulkomaalaisten työntekijöiden määrä olympiatyömailla kasvaa koko ajan. Lisäksi valokuvaaminen on kielletty työmailla, joten valitusten tekeminen olosuhteista on vaikeaa.

Lue englanninkielinen raportti kokonaisuudessaan tästä.

Hurja määrä ylitöitä

BWI julkaisi aiemman raporttinsa tämän vuoden toukokuussa ja kiinnitti jo silloin huomiota esimerkiksi ylitöiden määrään. Lisäksi se huomautti, että työntekijöiden kokemat ongelmat työoloissa ja -oikeuksissa olivat luoneet työmailla pelon kulttuuria.

Japanissa on kova, krooninen pula osaavasta työvoimasta, joka johtaa suuriin ylityötuntimääriin. Olympialaisten suorituspaikkojen varsinaista rakennusaikaa on enää jäljellä muutama kuukausi, sillä esimerkiksi suorituspaikkojen pitää olla valmiina hyvissä ajoin ennen varsinaisia kisoja. Työntekijät ovat raportoineet ylipitkistä työpäivistä ja pitämättömistä loma-ajoista.

Erilaisten raportoitujen tietojen mukaan myös järjestäytynyt rikollisuus on kytkeytynyt mukaan rakennusprojekteihin ja rekrytoinut työmaille henkilöstöä esimerkiksi kodittomien henkilöiden joukosta.

Kuluneen vuoden aikana ulkomaalaisten työntekijöiden määrä on lisääntynyt. He ovat lähtöisin esimerkiksi Kiinasta, Vietnamista, Filippiineiltä, Malesiasta ja Indonesiasta. Joidenkin arvioiden mukaan joka kymmenes työntekijä on kotoisin muualta kuin Japanista.

Kesäolympialaisten rakentaminen on huomattavasti turvallisempaa kuin esimerkiksi vuoden 2022 jalkapallon MM-turnauksen. Qatarissa sijaitsevien rakennustyömaiden siirtotyöläiset ovat joutuneet tekemään töitä jopa kokonaan ilman palkkaa, ilmenee ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuoreesta tutkimuksesta. Työmailla on kuollut kymmeniä työntekijöitä.

Rakennuslehden tietojen mukaan suomalaisilla rakennustyömailla on tänä vuonna kuollut neljä työntekijää ja yksi sivullinen.

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Useita kuolemantapauksia Tokion kesäolympialaisten työmailla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat