Suomalaista siltarakentamisen muotti-innovaatiota myyty jo myös Ruotsiin

Keiteleläinen Sepa oy on kehittänyt siltarakentamiseen vakiomuotti-innovaation, joka on tuottanut jo vientikaupan Ruotsiin. Innovaatiolle on haussa myös Eurooppapatentti.

Turun Pyhän Marian siltatyömaan alla ei näy perinteistä puisten rakennustelineiden viidakkoa, vaan työmaata kannattelevat terästornien yläosaan kiinnitetyt kolmikulmaiset vakiomuotit.

Innovaatiota sovelletaan Uumajan keskustan tuntumassa jo tässä kuussa alkavalla siltatyömaalla. Kohteena on Uumajanjoen ylittävän 500 metriä pitkän vesistösillan työmaa, jonne Sepa toimittaa uuden muottiratkaisun mukaiset siltapukit.

Sepan siltainnovaatio on hyödyllisyysmallisuojattu. Yhtiö on hakenut sille 40 maata kattavaa Eurooppapatenttia.

Innovaatio käytössä Turussa ja Imatralla

Innovaatiota on käytetty Turun Yli-Maariassa, Pyhän Marian sillan työmaalla. 80 metriä pitkän ja 12 metriä leveän ajoneuvosillan työmaa on tuettu viiden terästornin varaan Paattistenjoen vanhan uoman päälle.

Pyhän Marian sillan työmaalla teräskehikoiden yläosien välissä erottuu väärinpäin asennettujen kattotuolien näköisiä moduulirakenteita, joiden päälle silta valetaan. Nämä puumoduulit mahdollistavat perinteisestä maan varaan rakennetusta puutelineistöstä luopumisen. Tällä työmaalla vakiomuottien on laskettu säästävän noin 20 prosenttia eli 300 kuutiota puuta ja runsaasti työaikaa.

”Muottien puuelementit tulevat tehtaaltamme määrämittaisina. Niiden kokoaminen työmaalla muistuttaa legopalikoiden kasaamista. Se voidaan tehdä yhtä aikaa terästornien pystytyksen kanssa”, Sepan kehitysjohtaja Olli Hentunen sanoo tiedotteessa.

Terästornien varaan voidaan keskittää suuri kuormitus. ”Teräspaalut ja niiden päälle kootut tukitornit ovat puurakenteita järkevämpi ja nopeampi ratkaisu etenkin tällaisen entisen joen pohjan kaltaisessa upottavassa maaperässä.”

Pyhän Marian sillan terästornien ja puumuottien välisen jaon suunnitelleen, jo vuonna 1987 uransa aloittaneen Tapio Käkösen mukaan siltarakentamisen tavat ovat pysyneet Suomessa viime vuosikymmenet samoina.

Puun halpa hinta on tehnyt siitä meillä päämateriaalin sillan rakennusvaiheen tukitelineissä. Telineet on rakennettu perinteisesti paikan päällä ylöspäin. Tällöin rakentajille itselleen ei joka vaiheessa ole tukia ja telineitä. Uusi innovaatio parantaa turvallisuutta.

”Tässä mallissa moduulitasot kootaan maassa ja nostetaan kalustonosturilla paikalleen. Rakennusvaiheessa ei tarvitse tehdä työtä ilman tukia, ja ylhäällä kuljetaan valmiilla tasoilla”, eläkepäiviensä ohessa omaa TAK-Plan oy -insinööritoimistoaan yhä johtava Käkönen sanoo.

Puuta säästyy myös tarkan lujuuslajittelun ansiosta.

”Tehtaallamme puutavara höylätään ja lujuuslajitellaan. Pyrimme käyttämään mahdollisimman tarkasti hyväksi puun lujuusominaisuuksia. Mitä korkeampi lujuusluokka on, sitä vähemmän puuta tarvitaan ja sitä kustannustehokkaampaa valmistaminen on. Tämä pienentää hiilijalanjälkeämme”, Hentunen kertoo.

Turun Pyhän Marian sillan uudistuksen suunnittelivat Concari oy ja Insinööritoimisto TAK Plan oy. Pääurakoitsijana toimii Terrawise oy. Terästelineet toimitti Peri Suomi oy.

Sepan vakiomuottiratkaisua käytetään myös Imatran Tainionkosken sillan rakentamisessa. Imatran siltatyömaa alkoi pian Pyhän Marian sillan jälkeen ja on nyt käynnissä.

Sepa oy on vuonna 1982 perustettu perheyritys, joka valmistaa etenkin kattoristikoita. Erityyppisten kattoristikoiden lisäksi Sepa valmistaa Posi-palkkeja, paloristikoita, runkokehiä, siltamuotteja, meluesteitä sekä sääsuojia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Suomalaista siltarakentamisen muotti-innovaatiota myyty jo myös Ruotsiin”

 1. Nappi-innovaatio Sepalta. Parantaa sillanrakennuksen työturvallisuutta, lisää tuottavuutta ja vähentää jätteen määrää. Hienoa!

 2. Hieno oivallus, mutta miten on mahdollista saada hyödyllisyysmallisuojaus sille, että terästelineiden päälle asetellaan esivalmistettuja puurakenteita? Kuvasta on vaikea saada selvää, mutta vaikuttaa kuitenkin siltä, että NR-ristikoilla ja uumapalkeilla (?) on luotu arina, jonka päällä on taas tyypillisesti sillanrakennuksessa käytettyjä NR-ristikoita, jotka ovat kansigeometrian muotoisia?

  1. Tyypillisissä siltamuoteissa ei käytetä NR-rakenteita vaan muotit tehdään pitkästä tavarasta työmaalla ja tuetaan maahan.

   Lisäksi voisit lopettaa Naulalevyristikko -rakenteen kutsumista naulalevyristikko -ristikoksi.

   1. Kyllä, valtaosa tehdään pitkästä puutavarasta, mutta NR-ristikko ei ole mikään harvinaisuus.

    Kommentoitko vain saivarrellaksesi ja puhistaksesi? Onko joku termipoliisi määrännyt mistä NR on lyhenne? Naulalevyrakenne vai naulalevyristikko? Vai oliko jotain tietoa mitä hyödyllisyyssuoja tässä tapauksessa sisältää?

 3. Naulalevyrakenne – ristikko ei ole sana. Olen pahoillani että sinäkin olet aina ymmärtänyt sanan väärin. RIP in peace vai miten se nyt menikään?

  1. Elämästä lienee sisältö lopussa, jos pitää vääntää kieliopista kommenttipalstalla. Pystytkö selvänä kielioppi-intoilijana kertomaan miksi naulalevyrakenne tai naulalevyrakenteinen ristikko ole sana? Jopa SEPA käyttää NR lyhennettä sanasta naulalevyrakenne

 4. Koska sana naulalevyrakenne ei oikeastaan tarkoita mitään, ja samalla vähän mitä vaan. Se voi tarkoittaa vaikkapa kahta toisiinsa liimattua naulalevyä tai vaikkapa kehärakennetta, joka on liitetty naulalevyillä.

  Naulalevyristikko taas tarkoittaa naulalevyillä liitettyä ristikkoa. Yleensä perään liitetään sana rakenne lyhenteen NR ymmärrettävyyden vuoksi.

  Termi naulalevyrakenteinen ristikko on sinänsä oikein, mutta huonoa suomen kieltä, sillä se edustaa englannin kielestä tuttua lauserakennetta, joka on viimeaikoina ikävästi rynnännyt yleisesti paikalliseen kieleen.

  1. Ihan täyttä potaskaa. Ei tarkoita mitään, mutta samalla mitä vaan? Sehän se idea on, että jälkiliitteellä voi tarkentaa minkälaisesta rakenteesta on kyse. Naulalevyillä kun voi tehdä muutakin kuin ristikoita. Eikä tällä ole mitään hemmetin väliä, niin kauan kuin yksiselitteisesti ymmärretään mistä puhutaan. Ja mikä englannin kielen lauserakenne tässä vaikuttaa? Esimerkkiä? Suosittelen aloittamaan vaikka neulomisen, jotta saat jotain järkevämpää tekemistä. Kielet elävät jatkuvasti, 50 vuotta sitten puhuttu ja kirjoitettu suomen kieli vaikuttanee ’huonolta’ tänä päivänä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat