”Apeaa ja nuhjuiseksi kulunutta” Helsingin Itäkeskusta odottaa mullistus

Niin kutsutun Jokerikorttelin suunnitelmat on hyväksytty Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa. Rakentaminen aloitetaan ensi vuonna.

Helsingin Itäkeskus muuttuu lähivuosina dramaattisesti, kun nykyisen metro- ja bussiaseman alueelle rakennetaan uusi hybridikortteli.

Jokerikorttelin nimellä kulkevat suunnitelmiin kuuluu Raide-Jokerin itäisen päätepysäkin ja bussilaitureiden lisäksi joukkoliikenteen uuden lippuhallin, liikekeskuksen, hotellin ja asuntoja noin 500 ihmiselle.

Itäkeskus on itäisen Helsingin liikenteen tärkein solmukohta. Sen merkitys korostuu tulevina vuosina entisestään Raide-Jokerin rakentamisen myötä.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa viime viikolla hyväksytyissä suunnitelmissa Itäkeskukseen metroaseman nykyinen läntinen lippuhalli ja bussiterminaali puretaan, ja niiden tilalle rakennetaan uusi joukkoliikenneterminaali.

Sen yläpuolelle tulee kaksi kerrosta palveluja, hotelli ja 361 asuntoa. Taloyhtiöille tulee lisäksi yhteinen oleskelupiha.

Itäkeskuksen metroaseman laiturialueelle muutokset eivät ulotu.

Suunnitelmien mukaan tavoitteena on ollut kehittää ”ilmeeltään apean ja nuhjuiseksi kuluneen ympäristön” imagoa.

HS esitteli Jokerikortteli-hanketta viimeksi vuonna 2019. Nyt hyväksytyissä suunnitelmissa rakennusoikeutta on enemmän kuin tuolloin esitellyissä.

Tuolloin suunnitelmissa oli, että korkeimmat asuintalot olisivat 12-kerroksisia. Uusissa suunnitelmissa korkein asuintalo on 15-kerroksinen. Muut neljä asuinkerrostaloa ovat huomattavasti matalampia, 8–9 kerroksisia.

Itäkeskuksen alueen tämänhetkinen rakennuskanta on pääosin alle kuusikerroksista, joten Jokerikortteliin suunnitellut talot tulevat erottumaan maisemasta selvästi.

Yhteensä Jokerikorttelissa on rakennusoikeutta noin 39 000 neliömetriä.

Hankkeen tämänhetkinen kustannusarvio on 200 miljoonaa euroa, ja rakentamisen pitäisi alkaa kesäkuussa 2021. Rakennustöiden ajaksi bussiliikenne siirtyy Turunlinnantielle, ja väliaikaiset pysäkit rakennetaan tien varteen.

Jokerikortteli valmistuu vaiheittain vuosien 2024–2025 aikana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Apeaa ja nuhjuiseksi kulunutta” Helsingin Itäkeskusta odottaa mullistus”

Jätä kommentti