Helsingin seutu kasvaa edelleen – Koronakriisi vähensi muuttoa muualta Suomesta

Helsingin seudun väestö kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä noin 20 000 asukkaalla edellisvuodesta.

Etätyön lisääntyminen voi vähentää Helsingin vetovoimaa. Kuva: Lassi Rinne

Helsingin seudun talous kasvoi vahvasti vuoden 2020 alkuun asti, kertoo Helsingin seudun kauppakamari. Yritysten liiketoiminnan kasvu jatkui erityisesti rakentamisessa, informaatio- ja viestintäalalla sekä liike-elämän palveluissa.

Koronan vaikutukset ensimmäisessä kvartaalissa näkyvät vain osin ja isku osui ensivaiheessa erityisesti majoitus- ja ravitsemisalalle, henkilöliikenteeseen, tapahtuma- ja kulttuurituotantoon sekä erilaisiin yksityisiin kuluttajapalveluihin.

Helsingin seudun kauppakamarinjohtaja Markku Lahtisen mukaan nyt on tärkeää höllentää rajoituksia, jotta estetään lomautusten muuntuminen irtisanomisiksi. Lisäksi pitää huolehtia siitä, että erityisesti teollisuus, rakentaminen ja vientisektori pysyvät käynnissä.

Väestönkasvu jatkuu voimakkaana

Helsingin seudun väestö kasvoi ennakkoarvion mukaan ensimmäisellä neljänneksellä noin 20 000 asukkaalla (1,3 %) edellisvuodesta.

Kasvu voimistui viime vuoden aikana ja jatkui edelleen kuluvan vuoden alussa. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vähensi maaliskuusta alkaen muuttoa Helsingin seudulle muualta maasta ja ulkomailta, mutta vastaavasti Helsingin seudulta muutettiin vähemmän pois.

Ulkomaista syntyperää olevien asukkaiden osuus Helsingin seudun kasvussa on voimistunut 2010-luvun jälkipuolella. Kauppakamari  vaatii hallitusta lyhentämään työlupien käsittelyaikaa ja yksinkertaistamaan lupabyrokratiaa.

”Saatavuusharkinnasta luopumista voisi pilotoida Uudellamaalla, jossa asuu yli puolet maan vieraskielisestä väestöstä. Kohteena voisivat olla toimialat tai ammatit, joilla on suurin pula osaavasta työvoimasta”, Lahtinen ehdottaa.

Väestönkasvu oli viime vuonna erityisen vahvaa Espoossa ja Vantaalla, mutta kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä niiden kasvu hidastui. Sen sijaan Helsingin kasvu hidastui kahden edellisen vuoden aikana, mutta vahvistui vuoden 2020 alussa. Myös Kuuma-seudun kasvu vauhdittui kuluvan vuoden alussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin seutu kasvaa edelleen – Koronakriisi vähensi muuttoa muualta Suomesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat