Kokeile kuukausi maksutta

Kankaanpäässä investoidaan viisi miljoonaa euroa kipsilevytehtaan energiatehokkuuteen

Rakentamisen ratkaisuja toimittava Knauf ja energiayhtiö Vatajankosken Sähkö ovat allekirjoittaneet sopimuksen viiden miljoonan euron arvoisesta energiatehokkuushankkeesta.

Knauf Kankaanpään tehdasalue. Kuva: Knauf.

Yhteistyön tuloksena syntyy kaukolämpöä uudella tavalla. Viiden miljoonan euron investointihanke pienentää oleellisesti kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöjä, Knaufin Kankaanpään tehtaan vedenkulutusta ja tuotteiden hiilijalanjälkeä.

Knauf-konserni on yksi maailman suurimmista rakennusmateriaalien toimittajista. Konsernilla on yli 250 tuotantolaitosta ympäri maailmaa. Suomessa toteutettava hanke voi edesauttaa mittavien positiivisten ympäristövaikutusten saavuttamista jopa maailmanlaajuisesti.

Kankaanpään kipsilevytehtaalla hukkalämpöä alettiin ottaa talteen jo lähes parikymmentä vuotta sitten. Toinen merkittävä askel oli oman kierrätyslaitoksen rakentaminen vuonna 2006. Siitä lähtien kipsilevyistä leikatut hukkapalat on otettu talteen ja käytetty uudelleen raaka-aineena. Levyissä käytetyt kartongit valmistetaan kierrätyspaperista.

Kun Knaufin Kankaanpään tehtaassa valmistetaan kipsilevyjä, syntyy lämmintä vesihöyryä. Jatkossa lämpö otetaan talteen ja syötetään kaukolämpöverkkoon. Tällä tavalla voidaan tuottaa kolmasosa Vatajankosken Sähkön myymästä kaukolämmöstä.

Uudella tuotantotavalla pystytään merkittävästi korvaamaan kaikkea polttamista, muun muassa turpeen polttoa, ja vähentämään energiantuotannon ilmastohaittoja.

Sen lisäksi, että höyryä hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa, höyrystä saadaan vuodessa tiivistettyä yli 30 000 kuutiota vettä, joka voidaan käyttää prosessissa uudelleen. Prosessiin palaava vesi on valmiiksi lämmintä, joten sen lämmittämiseen tarvitaan vähemmän energiaa.

Puhdasta vettä säästyy karkeasti arvioiden noin 600 ihmisen vuosikulutuksen verran. Vaikka Suomessa puhtaasta vedestä ei vielä ole puutetta, niin maailmanlaajuisesti vedenkäytön pienentämispotentiaali on erittäin merkittävä.

Kipsilevytehtaassa lämmön talteenotossa hyödynnetään märkäpesuria, johon on liitetty kaksi teollisuuslämpöpumppua. Tehtaan yhteyteen rakennetaan kaksi 1500-kuutioista kaukolämpöakkua, joilla tasataan lämmön talteenoton ja kulutuksen vaihteluita. Teknologia itsessään ei ole uutta, vaan tapa, jolla sitä käytetään.

”Märkäpesuriteknologiaa ei ole aiemmin sovellettu tällä tavalla, tuottamaan kaukolämpöä ilman muuta lisälämmönlähdettä. Olemme luoneet teknologialle uuden käyttösovellutuksen”, Vatajankosken Sähkön tuotantopäällikkö Lauri Hölttä kertoo tiedotteessa.

Vatajankosken Sähkö on jo aiemmin saanut pudotettua kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt neljässä vuodessa noin puoleen. Vuonna 2015 päästöt olivat noin 35 000 tonnia ja viime vuonna enää alle 20 000 tonnia. Suurinvestointi pienentää Kankaanpään seudun energiantuotannon hiilijalanjälkeä entisestään.

Rakennusprojekti käynnistyy kesällä 2020, ja teollisuuden ylijäämälämmön hyödyntäminen kaukolämpönä alkaa keväällä 2021.

Investoinnin arvo on 5 miljoonaa euroa, ja sen toteuttaa pääosin Vatajankosken Sähkö. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle energiatukea 25 prosenttia kokonaisinvestoinnista.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kankaanpäässä investoidaan viisi miljoonaa euroa kipsilevytehtaan energiatehokkuuteen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat