Kysely: Parveketupakointi halutaan kuriin lakipykälin – joka neljäs tupakoija samaa mieltä

STM:n työryhmän mielestä asunto-osakeyhtiölakia tulisi muuttaa siten, että parveketupakoinnista voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä yksimielisen päätöksen sijaan.

Tutkimukseen osallistuneista 63 prosenttia kannatti parveketupakoinnin kieltämistä lailla ja 26 prosenttia vastusti kieltoa. Koronaepidemian myötä asenteet parveketupakointia kohtaan ovat voineet kiristyä entisestään.

Suurin osa suomalaisista kannattaa parveketupakoinnin kieltämistä lailla, ilmenee Taloustutkimuksen terveysjärjestö Suomen ASH:lle tekemästä tutkimuksesta. Tutkimukseen osallistuneista 63 prosenttia kannatti parveketupakoinnin kieltämistä lailla ja 26 prosenttia vastusti kieltoa.

Tupakointi vaikutti selvästi näkemyksiin. Tupakoitsijoista 63 prosenttia vastusti kieltoa,  kun kannattajia oli 24 prosenttia.

Asuinpaikkakunnista vähiten parveketupakoinnin kieltoa (58 prosenttia) kannatettiin Helsingissä. Turussa puolestaan 72 prosenttia vastanneista kannatti parveketupakoinnin kieltoa. Nihkeimmin parveketupakointikieltoon suhtautuvat vähiten koulutusta saaneet, tosin heilläkin kannatus oli yli 50 prosenttia.

Korona voinut lisätä vastustusta

Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Haran mukaan parveketupakoinnin ongelmat ovat tulleet selvästi esille kevään aikana. Tutkimuksen aineisto koottiin maaliskuun alkupuolella, jolloin koronaepidemia oli vasta aluillaan.

”Nyt, kun kotona oleskelua on jatkunut pidempään, kieltoa saattaisi kannattaa jopa useampi”, hän toteaa tiedotteessa.

Nykyisin kieltoon vaaditaan taloyhtiön yksimielinen päätös. Taloyhtiö on kuitenkin velvollinen huolehtimaan siitä, ettei tupakansavu pääse asuntoihin. Jos tilannetta ei saada selvitettyä naapureiden tai taloyhtiön kesken, asukas voi ottaa yhteyden kunnan terveystarkastajaan. Suomen ASH:n saamien yhteydenottojen perusteella ongelmiin puututaan vaihtelevasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan työryhmän mielestä asunto-osakeyhtiölakia tulisi muuttaa siten, että parveketupakoinnista voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä yksimielisen päätöksen sijaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kysely: Parveketupakointi halutaan kuriin lakipykälin – joka neljäs tupakoija samaa mieltä”

Jätä kommentti