Kokeile kuukausi maksutta

MAL-sopimus toi 64 000 uutta asuntoa Helsingin seudulle – Tavoitteet ylittyivät

Sopimuskaudella 2016–2019 valtaosa Helsingin seudun asuntotuotannosta sijoittui yhdyskuntarakenteen ja saavutettavuuden kannalta kestäviksi tunnistetuille alueille. Valmistuneista asunnoista 87 prosenttia sijoittui yhdyskuntarakenteen kannalta hyville sijainneille.

Helsingin Kruunuvuorenrantaan on rakennettu paljon uusia asuntoja. Kuva: Sami Kero / HS

Valtion ja Helsingin seudun kuntien edellisen, vuosille 2016–2019 solmitun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksen seuranta on valmistunut. Kaupunkiseudun asuntotuotanto, kaavoitus ja liikenne ovat kehittyneet tavoitteiden mukaisesti, ja sovitut toimenpiteet ovat toteutuneet pääsääntöisesti hyvin.

Sopimuksessa sovittiin yhteisistä tavoitteista ja konkreettisista toimista seudun yhdyskuntarakenteen kehittämiseksi. Ympäristöministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön mukaan sopimuksella on vahvistettu kaupunkiseudun eheää yhdyskuntarakennetta ja luotu edellytyksiä kestävälle liikkumiselle.

Uusien Helsingin seudulle rakentuvien asuntojen tavoite oli sopimuksessa kunnianhimoinen ja vuosittain kiristyvä. Seudulle valmistui sopimuskauden aikana yli 64 000 asuntoa, mikä ylitti asetetun tavoitteen 4 000 asunnolla. Kuntakohtaisia eroja tavoitteen toteutumisessa oli.

Asuntotuotanto painottui voimakkaasti vapaarahoitteisiin kerrostaloihin. Seudulle valmistuneista asunnoista noin 14 500 oli valtion korkotukemaa tuotantoa.

Sopimuskaudella 2016–2019 valtaosa Helsingin seudun asuntotuotannosta sijoittui yhdyskuntarakenteen ja saavutettavuuden kannalta kestäviksi tunnistetuille alueille. Valmistuneista asunnoista 87 prosenttia sijoittui yhdyskuntarakenteen kannalta hyville sijainneille.

Valtio ja Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun kaupunkiseudut ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen uusista MAL-sopimuksista, joka on laadittu vuosille 2020-2031. Sopimukset tulevat voimaan, kun seudut ja valtioneuvosto ovat hyväksyneet ne.

MAL-sopimusmenettelyn laajenemiseksi neuvotteluja jatketaan kolmen uuden seudun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kanssa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “MAL-sopimus toi 64 000 uutta asuntoa Helsingin seudulle – Tavoitteet ylittyivät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat