NCC digitalisoi asfaltoinnin tuotantoprosessin – anturit tuottavat tietoa asfaltin kestävyydestä ja laadusta

NCC on digitalisoinut koko asfalttitoimintansa tuotantoprosessin sekä kehittänyt tiedon digitaalista tuottamista tehdystä asfalttityöstä.

Kuva: NCC

Asfalttikoneissa on anturit, joista mitataan muun muassa vanhan asfaltin jyrsintäsyvyyttä, tien kaltevuutta, asfalttimassan lämpötilaa, asfalttimassan määrää ja kuljetusaikoja. Saatavasta datasta voidaan selvittää, onko työhön käytetty asfalttimassa se oikea määrä, korreloiko lämpötila laadun kanssa tai mitkä asiat ovat voineet vaikuttaa laatuun tai päällysteen kestävyyteen.

”Nyt on hyvä tilaisuus tutkia asfaltin kierrätyksen vaikutuksia ja eri asfalttituotteiden kestävyyttä sekä matalalämmöllä tuotettua asfalttia riippumattomasti. Asfalttihan ei ole joka paikassa samanlaista, vaan se on tekninen tuote, jota voi tehdä ja tuottaa monella eri tavalla, reseptillä ja hinnalla eri tarkoituksiin”, NCC:n kehitysjohtaja Jussi Tuominen sanoo tiedotteessa.

Datan analysointi tukee alan läpinäkyvyyttä, laadun todentamista sekä päästövähennyksien ohjausta. Alan digitalisointi on vielä nykyisellään käytännössä ennen kaikkea reaaliaikaista raportointia tilaajalle määristä ja tehdystä työstä digitaalisin menetelmin.

”Tavallaan tuotetaan kuitti asiakkaalle jokaisesta työsuoritteesta suoraan järjestelmistä ja välittömästi työvuoron päätteeksi. Alalla on pitkään toimittu itseraportoinnin ja pistokokeiden varassa, joten tällainenkin muutos on itse asiassa aika suuri, eikä sitä osata edes vielä täysin hyödyntää.”

Myös ylläpidon suunnittelussa on avuksi, kun tilaajilla on käytettävissään edellisen päällystystoimenpiteen raakadata analysointia varten.

”Tästä voisi visioida, että Väylävirasto ja kaupungit voisivat tulevaisuudessa esimerkiksi säästää irrallisista mittauksista, kun data on heillä jo valmiina, tai muuttaa vaatimuksia asfalttihankinnoissaan. Jos tie hajoaa viiden vuoden kuluttua tai sen ylläpitoa suunnitellaan, voitaisiin hakea selityksiä myös datasta ja oppia sieltä lisää. Tai kun tehdään kuntomittauksia ja tarkkaillaan urautumista, pystyttäisiin seuraamaan erilaisia raja-arvoja tai muita vaikuttavia asioita.”

Digitaalisuus kehittää myös omaa tekemistä

Digitaalisuus vaatii myös henkilöstöltä uuden omaksumista. NCC Asfaltin toiminnanohjauksen johtajan Sami Horttanaisen mukaan digitalisaatio kehittää omaa tekemistä tehokkuuden, laadunhallinnan ja työn mielekkyyden osalta.

Yhtiössä on siirrytty digitaaliseen toiminnanohjausjärjestelmään, punnitukseen ja tiedonkeruujärjestelmään, jossa esimerkiksi mobiilisovelluksella voidaan seurata koneiden ja kuljetusten liikkeitä.

”Töiden suunnitteluun ja aikataulutukseen pidemmällä aikasyklillä vaaditaan nyt aiempaa enemmän panostusta. Kun digitaaliset prosessit tarkentavat oman työmme tapaa, meille selviää entistä paremmin, mihin aikaa oikeasti kuluu ja miksi, ja sitä kautta tehokkuuden ja kulurakenteen tarkastelu on tarkempaa. Laskenta ja raportointi ovat kehittyneet valtavasti”, Horttanainen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “NCC digitalisoi asfaltoinnin tuotantoprosessin – anturit tuottavat tietoa asfaltin kestävyydestä ja laadusta”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat