Suomalaisyhtiö kehitti ikoniselle Futuro-talolle uuden ulkopintakäsittelyn

Suomalaisyhtiö kehitti espoolaisen taidemuseo WeeGeen omistuksessa olevalle Futuro-talolle uuden pintakäsittelyn, jonka ansiosta vuonna 1968 suunnitellun ”ufotalo” pinta on kuin uusi.

Ainoa alkuperäisessa muodossaan sisustuksineen säilynyt Futuro-talo sijaitsee Espoon Tapiolassa.

WeeGeen Futuro-talo on ainoa jäljellä olevista taloista, joka on täysin alkuperäisen kaltainen niin sisä- kuin ulkopuoleltakin.

Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelemaa Futuro-taloa valmistettiin vajaat sata kappaletta ja tänä päivänä niitä löytyy ympäri maailmaa noin 65 kappaletta. Julkisissa kokoelmissa niitä on kaksi: Espoossa ja Rotterdamissa.

Koko talo ja sen lasikuituinen ulkopinta konservoitiin kymmenisen vuotta sitten, kun talo vaihtoi omistajaa ja se siirrettiin Hirvensalmelta Espooseen. Tuolloin ulkopinta entisöitiin alkuperäisillä aineilla ja tiivistettiin lakalla, joka kuitenkin alkoi auringonvalon vaikutuksen vuoksi hilseillä ajan myötä.

”Silloin tämä todettiin parhaaksi vaihtoehdoksi tällaisen laminaatin pinnoittamiseen”, talon ulkopinnan käsittelystä vastannut Erkki Lappi Ekin Muovista kertoo.

”Teknologia on kehittynyt ja nyt oli hienoa päästä entisöimään pinta uudella tuotteella, kun tietää sen pysyvän hyvänä vuosikausia”, hän lisää.

Kestävän pinnan aikaansaamiseksi on Futuro-talo käsitelty kahdella eri pinnoitteella vanhan lakan hionnan jälkeen. Täysin alkuperäistä keltaista väriä vastaava ensimmäinen pinnoitekerros peittää pieniä epätasaisuuksia ja tarttuu hyvin alkuperäiseen pintaan.

Ensimmäisen pinnoitekerroksen jälkeen pintaa vanhennettiin erityisellä patinointitekniikalla. Lopuksi pintakerrokseksi ruiskutettu väritön lakka suojaa kohdetta säältä ja auringonvalolta kymmeniä vuosia.

”Tämä kehittämämme hybrid-teknologia, jota lakassa käytetään, on mullistava monella tavalla. Sillä on valtava määrä hyviä ominaisuuksia, kuten tuo mainittu sään ja UV:n kesto, ja tämän lisäksi pinta on helppo pitää puhtaana ja se ei naarmuunnu tai vaurioidu helposti”, hybrid-teknologian kehittäneen Finnester Coatingsin toimitusjohtaja Ari Hokkanen kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaisyhtiö kehitti ikoniselle Futuro-talolle uuden ulkopintakäsittelyn”

Jätä kommentti