Kokeile kuukausi maksutta

Vierumäki hakee uutta nousua lähes 20 miljoonan euron satsauksella – konkurssin myötä autioituneen hotellin korvaa uusi hotellirakennus

Vierumäen urheiluopisto rakentaa alueelle uuden ravintolakompleksin ja hotellin. Rakentaminen alkaa jo heinäkuussa.

Suomen urheiluopisto kertoi torstaina 25. kesäkuuta uudesta lähes 20 miljoonan investointiohjelmasta, jolla Vierumäellä sijaitsevat toiminnot pyritään saamaan uuteen nousuun konkurssin jäljiltä.

Viime huhtikuussa ravintola- ja majoitustoimintaa ylläpitävä Vierumäki Country Club (VCC) hakeutui konkurssiin ja 170 ihmistä irtisanottiin. Sen jälkeen perustettiin uusi yhtiö, Vierumäki Sports, joka nyt vastaa Vierumäen myynnistä, markkinoinnista sekä asiakaspalvelusta ja tuottaa ravintola- ja majoituspalvelut. Toiminta käynnistyi uudelleen kesäkuun alussa.

Pääomistajana on edelleen St1-yhtiöillä omaisuutensa tehnyt Mika Anttonen, joka vastaa myös uuden investointiohjelman rahoituksesta.

”Hän on takana siinä, että rahoitus kunnossa”, vahvistaa urheiluopiston toimitusjohtaja Peter Gabrielsson.

Investointiohjelma on viisivuotinen. Urheiluhallin kunnostaminen on jo käynnissä. Heinäkuussa alkaa uuden 1500 neliömetrin ravintolakompleksin rakentaminen. Myös uusi hotelli nousee alueelle. Näiden pitäisi valmistua ensi kesänä. Tulevina vuosina kunnostetaan muun muassa jää- ja uimahallit sekä muita liikunta- ja urheilupaikkoja.

VCC:n konkurssin myötä aikanaan Scandicilta VCC:lle siirtynyt hotelli ei ole uusissa suunnitelmissa mukana, mutta kunnostamista harkittiin.

”Sekin arvioitiin, mutta se on kiinteistönä hiukan tehoton majoitustoimintaan”, Gabrielsson sanoo.

Entinen hotelli on nyt autiona. Gabrielssonin mukaan Vierumäen taseessa olevasta majoituskapasiteetista hävisi vajaa kolmasosa entisen hotellin myötä, joten uutta majoitustilaa tarvitaan.

Gabrielsson korostaa, että Vierumäen ytimen muodostavat koulutus, huippu-urheilu ja liikunnan palvelut, mutta ne eivät yksin riitä.

”Jotta niitä pystytään myymään, meidän täytyy tarjota ravinto- ja lepopalvelut.”

Huippu-urheilun painopistelajit ovat jääkiekko, taitoluistelu, cheerleading ja voimistelu, mutta lajikirjo on näitä laajempi.

”Toki meillä on paljon muitakin lajeja, jotka ovat isoja ja tärkeitä kuten golf, jalkapallo, salibandy tai tennis”, Gabrielsson korostaa.

Kun Vierumäki avautui uudelleen kesäkuun alussa konkurssi- ja koronatauon jälkeen, Gabrielsson yllättyi myönteisesti.

”Vilkkaammin on lähtenyt liikkeelle kuin odotimme. Urheilupuolella oli patoutunutta kysyntää. Esimerkiksi juhannuksena paikka oli aivan täynnä.”

Miltä Vierumäen tulevaisuus Gabrielssonista näyttää?

”Nyt näyttää hyvältä. Meillä on uusi visio ja Vierumäki on matkalla huipulle. Sitä varten tarvitaan uskottava suunnitelma, ja sen me olemme tänään [torstaina] julkistaneet.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Vierumäki hakee uutta nousua lähes 20 miljoonan euron satsauksella – konkurssin myötä autioituneen hotellin korvaa uusi hotellirakennus”

 1. ” Nyt näyttää hyvältä. Meillä on uusi visio ja Vierumäki on matkalla huipulle.”

  Just. Konkkaan mentiin pari kuukautta sitten, liiketoiminta ei ole ollut kannattavaa vuosikausiin, lajiliitot ovat osittain jo paikan hylänneet huonon johtamisen ja laatuongelmien takia ja niin edelleen, mutta nyt näyttää kokonaisuutena arvioiden h*lvetin hyvältä koska on uusi visio.

  1. Pelkkä uusi visio ei välttämättä nosta liikuntapaikkojen kiinnostavuutta, mutta jos on 20 miljoonan euron investointiohjelma, jolla paikkaa kehitetään ja sille rahoitus, se voi nostaakin. Veikkaan, että monet urheilijat hakeutuvat paikkaan takaisin, jos sinne toteutetaan 20 miljoonan euron investoinnit. Uusi on uutta, ja vanha vanhaa. Uudet tilat vetävät ihmisiä. Vanhat peruskorjaamattomat tilat jäävät herkemmin tyhjiksi, jos ihmisillä on varaa valita, missä aikaansa viettävät. Se on toinen asia, kuinka helppoa tuollaista bisnestä on saada liiketoiminnallisesti kannattavaksi, ja että tavoitellaanko tuossa projektissa edes nollatulosta kovempaa tuottotasoa.

 2. On jo lähes joulu. Kuulin että paljon on jo tapahtunut. Silti ihmettelen että on halvempaa tehdä uusi hotelli kuin jatkaa ja tehostaa entistä? Ehkä uusi on keskeisemmällä paikalla. Vaikka vanhakaan nyt ihan laidalla ollut. Joskus tuntui ettei palvelu tarjonta ja asiakkaiden läsnäolo ihan kohdanneet. Olisi vieraita jouluna ja juhannuksena, siis pyhinä. Monet hoitoihin liittyvät palvelut olivat kiinni tai vajaalla teholla. Jokainen haluaa olla pyhänä kotona tai reissussa kuten palveluntuottajatkin.

  1. Hotelleja on purettu ja korvattu uusilla yllättävän vähän siihen nähden, kuinka kallista vanhan hotellin ylläpito voi olla. Joskus katselin yhden vanhan hotellin myynti-ilmoitusta. Pelkät lämmitysmenot olivat edelliskaudella olleet kuusinumeroiset, ja remonttitarpeita riitti. Paikkaan ei päässyt julkisella liikenteellä ja se sijaitsi muuttotappiokunnassa. Ei muodostunut kovaa tarjouskilpailua siitä hotellista. Ellei käyttöastetta saa ylös, tai tuottamattomimmista osista pääse jotenkin eroon, sellaista vanhaa hotellia ei saa tekemään edes nollatulosta, koska omistamisen kulut ja verot ovat niin suuret, ja niitä menoja juoksee, vaikkei hotellista saisi irti edes kunnon liikevaihtoa.

   Vanhoissa hotelleissa on yleensä paljon tuottamattomia neliöitä, joita on tehty aikansa tarpeita varten, mutta joille ei ole nykyaikana käyttöä. Lisäksi ne ovat työvoimavaltaisempia ylläpitää. Uudessa hotellissa energiatehokkuus on paljon parempaa, ja turhat tilat on yleensä minimoitu. Siivottavuuteenkin on yleensä kiinnitetty huomiota enemmän kuin vanhan ajan kokolattiamattohotelleissa, mikä vähentää käyttömenoja. Ilmanlaadun heikokus on useissa vanhoissa hotelleissa asia, joka häätää majoittujia. Uudessa hotellissa on uuden hotellin ilmanvaihto. Hiilidioksidipitoisuudet eivät kohoa pilviin öisin, kesällä ei ole kuuma eikä talvella kylmä. Se mahdollistaa osaltaan paremmat käyttöasteet sekä myös sen, että monet ihmiset ovat valmiita maksamaan vähän parempaa hintaakin majoituksesta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat