Kokeile kuukausi maksutta

Danske Bank: Yhä useampi nuori harkitsee ensiasunnon ostoa

Koronaepidemia on kuitenkin vaikuttanut monen nuoren mahdollisuuksiin hankkia ensiasuntoa.

Kuva: Kalle Koponen / HS

Suomalaisnuorten kiinnostus ensiasunnon ostamiseen on kasvanut tasaisen selvästi neljän viime vuoden ajan, selviää Danske Bankin teettämästä Ensiasunnon ostajat -kyselytutkimuksesta. Koronaepidemia on kuitenkin vaikuttanut monen nuoren mahdollisuuksiin hankkia ensiasuntoa.

Dansken teettämän kyselytutkimuksen mukaan peräti 40 prosenttia 18–35-vuotiaista vastaajista harkitsee nyt omistusasumista aktiivisesti, kun vuonna 2018 määrä oli 35 prosenttia ja vuonna 2016 vastaavasti 28 prosenttia.

Koronatilanteella oli kuitenkin muita asunnonostajia voimakkaampi tilapäinen vaikutus nuorten aktiivisuuteen. Danske Bankin mukaan ensiasunnon ostajien lainakyselyt ja taloudellinen mielenrauha notkahtivat maalis-huhtikuussa selvästi rajummin kuin muiden asunnonostajien.

Ensiasunnon ostajien lainakyselyt vähenivät tammikuun luvuista maaliskuussa jopa 42 prosenttia, kun muiden lainakyselyiden määrä laski vain 12 prosenttia.

Danske Bankin vähittäispankkitoiminnasta vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen kertoo, että kesää kohti ensiasunnon ostajien luottamus näyttää kuitenkin toipuneen hyvin.

”Tammi-kesäkuussa myöntämiemme ensuasuntolainojen määrä ja volyymi ovat kokonaisuudessaan viime vuotta suurempia. Aktiivisimmin ensiasunnon ostamista harkitsevat työelämään jo siirtyneet nuoret, joilla on vakiintunut tulotaso”, Laine-Tolonen sanoo.

Kiinnostus asunnon omistamista kohtaan on vahvaa myös niiden nuorten keskuudessa, jotka eivät juuri nyt suunnittele asunnon ostoa aktiivisesti. Dansken kyselyyn vastanneista 82 prosenttia haluaisi hankkia asunnon tulevaisuudessa. Osuus on kuitenkin pienentynyt hieman, sillä vuonna 2018 luku oli 87 prosenttia.

Laine-Tolonen epäilee, että ensiasunnon ostoa voi jarruttaa haluttomuus tehdä kompromisseja asunnon sijainnin ja koon suhteen.

Taloustutkimuksen toteuttama kysely toteutettiin Internet-paneelissa 27.3.-8.4.2020 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 1 028 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Danske Bank: Yhä useampi nuori harkitsee ensiasunnon ostoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat