Kokeile kuukausi maksutta

”Ainoa naisen perustama ja omistama sähköinsinööritoimisto Suomessa” on Vuoden 2020 sähkösuunnittelija

Sähköinsinööritoimisto SHS Oy on valittu Vuoden 2020 sähkösuunnittelijaksi.

Sähköinsinööritoimisto SHS:n toimitusjohtaja Helena Orasvuo. Kuva Mikko Käkelä

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja on Helena Orasvuo.

Rakli ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Stul valitsevat Vuoden sähkösuunnittelijan nostaen näin esiin esimerkillisesti toimivia sähkösuunnitteluyrityksiä ja sähkösuunnittelijoiden työn osaamisvaatimuksia.

Valittavalta yritykseltä edellytetään kannattavan liiketoiminnan lisäksi korkeaa ja monipuolista osaamista, asiakaslähtöisyyttä, tinkimätöntä laatua, kehittyneitä työskentelytapoja ja yhteiskuntavastuullisuutta.

Orasvuo on harvinaisuus miesten joukossa

Helena Orasvuon isä toimi sähköurakoitsijana Haminassa. Helena kiinnostui niin ikään sähkötekniikasta ja hakeutui opiskelemaan alaa Porin teknilliseen oppilaitokseen.

Helena Orasvuo valmistui sähkövoimatekniikan insinööriksi vuonna 1982.

Työkokemusta hankittuaan hän perusti kuusi vuotta myöhemmin oman yrityksensä Sähkösuunnittelu- ja konsultointi Helena Seppänen SHS ky:n.

”Yritykseni on edelleen ainoa naisen perustama ja omistama sähköinsinööritoimisto Suomessa. Sähköalan diplomi-insinööriopiskelijoiden joukossa naisia alkaa olla nykyisin enemmän, mutta insinööriopiskelijoiden joukossa ei vielä niinkään. On ilmeistä, että ammatinvalintaa tekevät nuoret naiset eivät tunne sähköurakoinnin fyysisen asennustyön ja sähkösuunnittelun eroa. Meillä onkin paljon tekemistä sähkösuunnittelualan markkinoinnissa urasuuntautumista pohdiskeleville nuorille naisille”, Orasvuo sanoo.

Hallittua kasvua byrokratiaa karttaen

Erityisesti koulujen, liikuntatilojen ja uimahallien suunnitteluun erikoistunut yritys on kasvanut noin 700 000 euron liikevaihtoa tekeväksi ja 13 henkeä työllistäväksi sähkösuunnittelutoimistoksi, jolla on toimipisteet kolmella paikkakunnalla kahdessa maassa.

”Kasvatamme yritystä hallitusti. Kun solmimme vuonna 2017 puitesopimuksen Espoon kaupungin kanssa, tuli selväksi, että Helsinkiin tarvitaan toimisto hoitamaan pääkaupunkiseudun suunnittelua. Toimintamme on laajentunut myös yrityksen perustamispaikkakunnalla Lappeenrannassa. Tavoitteena on kuitenkin jatkossakin olla sopivan pieni ja ketterä toimija, joka taipuu helposti asiakkaiden toivomuksille ja tarpeille”, Orasvuo kaavailee.

Espanjan auringossa viihtyvä Orasvuo perusti yrityksensä kolmannen toimipisteen Fuengirolaan, jossa toimitusjohtajan lisäksi työskentelee nyt vakituisesti kaksi työntekijää.

”Kehitämme sähkösuunnittelupalveluiden tarjontaa myös siellä. Tähän saakka Espanjan suunnittelukohteet ovat olleet pääasiassa suomalaisten tilaamia, mutta paikallisena päänavauksena toimii jo esimerkiksi Fuengirolan kaupungille suunniteltu urheilukentän valaistus”, Orasvuo sanoo.

Luottamus ja työntekijöiden arvostus pääperiaatteina

”Johtamisen pääperiaatteitani ovat luottamus ja arvostus työtekijöitäni kohtaan. Kannustan itsenäiseen työskentelytapaan antamalla reilusti vastuuta. Meillä ei ole byrokratiaa aikaansaavia väliportaita; kaikilla työntekijöillä on suora yhteys minuun ja olen aina heidän tavoitettavissaan. Kouluttaudumme jatkuvasti, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme edelläkäyviä ratkaisuja”, Orasvuo luettelee.

Yksi keskeinen peruste Sähköinsinööritoimisto SHS:n valintaan Vuoden sähkösuunnittelijaksi on toimitusjohtaja Orasvuon ja hänen kollegoittensa aktiivinen osallistuminen alan kehittämiseen eri järjestöissä.

”Käytämme paljon toimiston työaikaa yhteisten asioiden kehittämiseen, mutta vastaavasti me saamme todella paljon hyödyllistä tietoa. Tiedämme aina eturintamassa tulevat määräykset ja lakimuutokset, kun me olemme olleet itse mukana valmistelemassa niitä”, Orasvuo iloitsee.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Ainoa naisen perustama ja omistama sähköinsinööritoimisto Suomessa” on Vuoden 2020 sähkösuunnittelija”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat