Kokeile kuukausi maksutta

Espoon Otaniemeen käynnistetään suunnittelun kutsukilpailu

Senaatti ja Aalto-yliopistokiinteistöt valmistelevat kutsukilpailua Espoon Otaniemen keskuksessa sijaitsevan Biologin ja Meritekniikan aluekokonaisuuden suunnittelusta.

Otaniemen Aalto-yliopiston metroasema. Kuva Liisa Takala.

Ideakilpailun tavoitteena on ratkaista alueen kaupunkirakenteellinen kokonaisidea ja luoda lähtökohdat kaavoitukselle. Kilpailu käynnistyy tämän vuoden syksyllä.

Otaniemestä tavoitellaan elävää kaupunkiympäristöä, jossa asuminen, työpaikat, palvelut ja yliopistokampuksen toiminnot sekoittuvat.

Biologin ja Meritekniikan alueiden kehittämisessä on tavoitteena mahdollistaa maankäytön tehostaminen ja kehittäminen uusiin käyttötarkoituksiin ja kytkeytyminen osaksi Otaniemen kaupunkirakennetta.

Suunnittelukilpailussa tavoitteena on ratkaista alueen kaupunkikuvallinen idea, liittyminen ympäristöönsä, rakentamisen määrä ja sijoittuminen sekä liikenne- ja pysäköintiratkaisut. Kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta on tavoitteena laatia Biologin ja Meritekniikan alueiden asemakaavojen muutokset, jotka mahdollistavat tavoitellun kehittämisen toteuttamisen.

Senaatin omistama Biologin alue ja Aallon omistama Meritekniikan alue sijaitsevat keskeisellä paikalla metroaseman, Raide-Jokerin pysäkkien ja yliopiston ydinkampuksen vieressä.

Tulevien vuosien aikana nykyiset toiminnot tulevat vaiheittain siirtymään alueelta. Biologin alueella VTT:n käyttö päättyy vuosien 2022 ja 2024 aikana ja valtion kiinteistöstrategian mukaisesti Senaatti kehittää vaille valtion omaa käyttöä jääviä kiinteistöjä uusin tarkoituksiin myytäväksi.

Tavoitteena on muodostaa alueelle joustava kokonaisratkaisu, joka tarjoaa mahdollisuuksia toteutukselle vaiheittain ja ajan myötä kehittyvien monipuolisten tarpeiden huomioon ottamiseksi.

“Tämä on poikkeuksellinen mahdollisuus luoda uutta keskustaa ainutlaatuiselle kampuskaupunginosalle. Metroaseman yhteyteen on jo toteutettu onnistuneesti Otaniemen uusi keskeinen kohtauspaikka ja tavoitteena onkin mahdollistaa elävän kaupunkiympäristön ja keskustarakenteen jatkuminen Biologin ja Meritekniikan alueille, mikä vastaa Espoon kaupungin strategiassakin tavoitteeksi asetettua liikenteen solmukohtien kaupunkimaisuuden lisäämistä”, Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Emmi Sihvonen kertoo.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston on tarkoitus käsitellä Biologin ja Meritekniikan alueen kehittämisen tavoitteita kokouksessaan elokuun toisella viikolla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoon Otaniemeen käynnistetään suunnittelun kutsukilpailu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat