Pudasjärven asuinkerrostaloissa on sulassa sovussa hirttä ja betonia – suunnittelua on tuettu tietomallinnuksella

Pudasjärvelle valmistuu syksyllä 2021 kaksi paikallisista hirsistä rakennettua hybridikerrostaloa.

Kuva: Linja Arkkitehdit oy

”Kyse on hybridikohteista, joiden kantava runko tehdään betonielementeistä ja ulkovaippa, julkisivu ja osa väliseinistä paikallisista hirsistä”, kertoo Swecon rakennetekniikan asiantuntija Marko Karkulehto yhtiön tiedotteessa.

Swecon rakennesuunnittelijat ovat mukana Pudasjärven keskustaan syksyllä 2021 valmistuvien Pudasjärven Vuokratalot Oy:n hirsikerrostalojen suunnittelussa.

Hankkeen pääurakoitsija on Rakennusliike Lapti Oy.

Noin 9,5 miljoonan euron hankkeen suunnittelussa on kiinnitetty erityishuomiota kosteudenhallintaan ja hirsien suojaamiseen rakentamisen aikana. Suunnittelua on tuettu tietomallinnuksella.

”Se on helpottanut riskienhallintaa ja työnjohtoa niin tuotannossa kuin työmaalla”, toteaa Laptin Pohjois-Suomen hankekehityspäällikkö Tapio Ronkainen.

Tietomalli on ollut arvokas apuväline myös hirsien valmistaja Kontiotuotteelle.

”Yhdistelmämalli tarjosi lähtötiedot esimerkiksi hirsien aukkojen jatkosuunnitteluun ja sitä kautta tietojen vientiin suoraan hirsitehtaamme koneelle”, kertoo Kontiotuotteen liiketoimintajohtaja Hanna Haipus.

Akustiikka oli haaste

Perinteisesti hirrestä on tehty vapaa-ajanasuntoja ja pientaloja, ja Suomessa joka neljäs omakotitalo rakennetaan hirrestä. Pudasjärven Hirsihoviksi nimetyissä taloissa on riittänyt opittavaa kaikille osapuolille.

”Meidän tehtävämme oli sovittaa yhteen betoni- ja hirsirakenteet sekä tuotannon reunaehdot niin, että lopputulos toimii järkevästi ja kustannustehokkaasti”, Karkulehto sanoo.

Yksi haasteista oli akustiikka, jota on totuttu hallitsemaan hirsitaloissa vain vaakasuunnassa. Kerrostalossa äänen kulkeutuminen on estettävä myös kerroksesta toiseen.

”Uusien ratkaisujen luominen vaati kaikilta oikeaa asennetta ja aikaa tuotekehitykseen”, Ronkainen korostaa.

”Yhdessä rakentamisen ja rakennesuunnittelun ammattilaisten kanssa saimme aikaan menestystarinan!” Haipus toteaa tyytyväisenä.

Suomen hirsipääkaupunkiin Pudasjärvelle halutaan rakentaa nimenomaan hirrestä. Paikkakunnalla on jo näyttävä hirsikampus, jota on käyty ihmettelemässä ympäri maailman.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pudasjärven asuinkerrostaloissa on sulassa sovussa hirttä ja betonia – suunnittelua on tuettu tietomallinnuksella”

Jätä kommentti