Kokeile kuukausi maksutta

Ekologisten rakennusmateriaalien tehdasrakennus suunnitteilla Hyvinkäälle

Hyvinkään kaupunki on päättänyt tehdä 4,5 hehtaarin tonttivarauksen Retex Panelsille Antinsaaren yritysalueelta.

Kuvituskuva. Uusia rakennusmateriaaleja voidaan valmistaa esimerkiksi kierrätetyistä tekstiileistä. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
Kuuntele juttu

Tontille on tarkoitus rakentaa noin 16 000 neliömetrin tehdasrakennus ja siellä valmistettaisiin kierrätettävästä tekstiilijätteestä erilaisia ekologisia rakennusmateriaaleja.

”Sijaintipaikkaa yhtiön ensimmäiselle tehtaalle haettiin eri puolilta Etelä-Suomea ja Hyvinkää valikoitui erinomaisen logistisen sijaintinsa takia. Tarpeeseen sopiva, riittävän suuri teollisuustontti oli yrityksellemme myös merkityksellinen seikka”, Retex Panelsin toimitusjohtaja Toomas Allikas kertoo tiedotteessa.

Tonttivaraus on voimassa ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. Varausaikana Retex Panels saattaa valmiiksi tehtaan rakentamiseen liittyvät suunnitelmat ja käynnistää tarvittavat lupaprosessit sekä käy loppuun neuvottelut rahoittajien ja strategisten kumppaneidensa kanssa. Suunnitelmien valmistuttua tehtaan rakentaminen on tarkoitus käynnistää nopealla aikataululla.

”Tavoitteenamme on käynnistää tehtaan toiminta vuoden 2021 loppuun mennessä. Visionamme on, että ensimmäisen tehtaan käynnistyttyä kierrätämme 10 prosenttia Euroopan tekstiilijätteestä seuraavan viiden vuoden aikana ja kasvamme rakennusalan edelläkävijäksi”, Allikas jatkaa.

Yhtiö aikoo valmistaa kolmea eri tekstiilijätteestä tuotettua rakennusmateriaaliratkaisua eli peruspaneeleja, komposiittipaneeleja ja SIP-paneeleja. Kaikki tuotetaan täysin kierrätetyistä materiaaleista.

Yhtiö tekee tuotekehitysyhteistyötä esimerkiksi Henkelin, KraussMaffein, Weiman, Plixxentin ja VTT:n kanssa. Kehitystyötä tukee lisäksi BusinessFinland. Rahoitusneuvotteluja käydään tällä hetkellä Euroopan investointipankin (EIB) ja Teollisuussijoituksen (Tesi) sekä muiden rahoitusinstituutioiden kanssa.

Toiminta aloitetaan Suomessa ja sen jälkeen sitä on tarkoitus laajentaa Viroon ja Saksaan.

Toteutuessaan hanke luo merkittävän määrän uusia työpaikkoja. Alkuvaiheessa työpaikkoja olisi noin 60.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Ekologisten rakennusmateriaalien tehdasrakennus suunnitteilla Hyvinkäälle”

  1. Hienoa, että kierrätysmateriaalien hyödyntäminen rakentamisessa lisääntyy.

    Sen verran pitää kommentoida jutun sisältöä, että mikään materiaali sinänsä ei ole toista ekologisempi, koska ekologisuus ei ole ylipäätään materiaalitason ominaisuus. Materiaalin käyttökohde ja -tapa sekä elinkaari ratkaisevat, onko materiaali ekologisesti suotuisampi kuin muut vaihtoehdot.

    1. ”… koska ekologisuus ei ole ylipäätään materiaalitason ominaisuus.” Tämä nyt on osittain puppua, koska se kuitenkin on juurikin materiaalista riippuvaista tai siitä miten kyseinen materiaali on tuotettu. Materiaalien ekologisuus ei toki tietenkään ole verrattavissa keskenään, jos ne eivät ole käyttötarkoitukseen sopivia.

      1. Samaa materiaalia voi tuottaa monella eri tavalla, ekologisesti tai epäekologisesti, jolloin ekologisuus on ennen kaikkea tuotannon ja tuotantotavan ominaisuus. Ei materiaalin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat