Öljylämmityksen vaihto kiinnostaa – avustusta hakenut reilussa viikossa yli 1000 pientaloa

Öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin. Syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen on hakenut jo 1028 omakotitalon tai paritalon omistajaa.

”Avustuksen hakutahti on ollut heti alusta alkaen huikea. Tämä osoittaa, että suomalaiset ovat valmiita tekemään käytännön tekoja ilmaston puolesta. Nämä kestävän elvytyksen ensitoimet vähentävät päästöjä ja luovat työtä ympäri Suomen”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten lähes 30 miljoonan euron määrärahan, jolla tavoitellaan noin 10000 pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista.

Tukea myönnetään 4000 euroa, kun öljylämmitys vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2500 euroa. Fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, käyttäviin rakennuskohtaisiin lämmitysjärjestelmiin tukea ei myönnetä.

2500 euron avustusta tähän mennessä hakeneilla hankkeiden kustannusarviot ovat olleet noin 2600–5500 euroa. 4000 euron avustusta hakeneilla kustannusarviot ovat olleet noin 7000–28000 euroa. Suurempaa avustusta hakeneiden kustannusarvio on ollut keskimäärin 14500 euroa.

Avustuksen vauhdittamien lämmitysjärjestelmäremonttien arvioidaan vähentävän taakanjakosektorin hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 56 kilotonnilla vuodessa ja niiden työllisyysvaikutukseksi arvioidaan lähes 1500 henkilötyövuotta. Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan ely-keskus.

”Olemme iloisesti yllättyneitä suuresta kiinnostuksesta. Hakemista pohtivat voivat kuitenkin olla rauhallisin mielin. Avustusta riittää vielä tuhansille pientaloille”, yksikönpäällikkö Ari Nygrén Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta kertoo.

Avustusta voi hakea takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustuspäätöstä kannattaa kuitenkin hakea jo ennen muutostyön aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen päätöksen saamisesta.

”Ennen avustuksen hakemista on hyvä olla yhteydessä omaan kuntaan, mistä saa tiedot esimerkiksi maalämpöä varten tarvittavista luvista. Avustushakemukseen tulee myös liittää suunnitelma öljylämmitysjärjestelmän purkamisesta ja uuden toteuttamisesta. Suunnitelmaksi käy urakoitsijan tekemä tarjous, jossa on eritelty työvaiheet”, Nygrén toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Öljylämmityksen vaihto kiinnostaa – avustusta hakenut reilussa viikossa yli 1000 pientaloa”

  1. Viime vuosina öljylämmityksestä pois on vaihdettu noin 10 000 pientalon vuosivauhdilla. 1000 hakemusta kertoo lähinnä siitä, että 1000 on nyt hakenut tukea, ei vielä siitä, että avustus olisi lisännyt vaihtamista pois öljylämmityksestä. Todennäköisesti tuen hakijoista hyvin moni ainakin alkuvaiheessa on sellaisia, jotka olisivat tehneet lämmitysjärjestelmämuutoksen muutenkin, ja ensihakijoista moni voi olla myös sellaisia, jotka ovat tehneet jo lämmitysjärjestelmävaihdon 1.6.2020 jälkeen, ja hakevat nyt vain tukea. Kyllä avustus varmaan lisääkin valmiutta tehdä investointeja silti ainakin joidenkin yksilöiden kohdalla, ja voi siitä huolimatta olla, että avustus öljylämmityksestä luopumiseen on olennaisesti halvempi tapa vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä hiilidioksidiekvivalentteina tonneina pysyvästi kuin mitä vaikkapa aikoinaan säädetty tuulivoiman syöttötariffi, on ollut.

  2. Edellinen kommentti oli täyttä asiaa. Tuo 4000 € tuki on pieni vaihdettaessa öljystä maalämpöön. Aviopari saa samaa luokkaa olevan vähennyksen kotitalousvähennyksenä, mitä ei em. tuen ohella saa. Eli tämä tuki ei ole lisännyt innostusta öljystä pois vaihtamiseen.

    Jos aidosti olisi haluttu alentaa öljynkulutusta olisi pitänyt tuoda myös hybridilämmitys tuen piiriin. Hyvällä vesi-ilmalämpöpumppu öljyn rinnalla alentaa öljyn kulutusta noin 80% ainakin Etelä-Suomessa. Joku järjestö, olikohan Omakotiliitto tai Lämpöpumppuyhdisty, oli tehnyt siitä aloitteenkin. Turhaan. Tuki jää näin lähinnä joidenkin tahojen imagonnostokampanjaksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat