Kokeile kuukausi maksutta

Remeo tekee stopin rakennusjätteiden vientirallille – uusi kierrätyslaitos Vantaalle

Vuoden 2021 valmistuva laitos pystyy käsittelemään pääkaupunkiseudun jätteiden kierrätystarpeesta noin kolmanneksen.

Uusi kierrätyslaitos rakennetaan Vantaan Energian ja Remeon muodostamaan kiertotalouskeskittymään Vantaan Energian voimalaitoksen itäpuolelle. Kuva: Remeo oy.

Ympäristöhuoltoalan yritys Remeo oy toteuttaa Vantaalle kierrätyslaitoksen, jonka kapasiteetti mahdollistaa kierrätysasteen  selkeän nostamisen Suomessa. Samalla se käytännössä lopettaa rakennusjätteen rahtaamisen ulkomaille.

Remeon mukaan laitos pystyy käsittelemään pääkaupunkiseudun jätteiden kierrätystarpeesta noin kolmanneksen.  Rakennus- ja muun teollisuuden sekä kaupan jätemateriaaleille suunnitellun laitoksen rakentaminen alkoi viime keväänä maanrakennustöillä ja laitos käynnistyy loppuvuodesta 2021.

Hankkeen kustannusarvio on noin 35 miljoonaa euroa.

Suomen nykyisen lainsäädännön mukaan rakennusjätteestä on kierrätettävä materiaalina uusiokäyttöön 70 prosenttia. Remeon mukaan tästä tavoitteesta on saavutettu vasta noin puolet. Uusi laitos nelinkertaistaa Remeon pääkaupunkiseudun käsittelykapasiteetin.

Hiilijalanjälki huomioitu alusta asti

Laitoksen tuleva vuotuinen käsittelykapasiteetti on 120 000 tonnia rakennusjätettä ja 60 000 tonnia kaupan ja teollisuuden tuottamaa energiajaetta. Näistä jätejakeista merkittävä osa käsitellään nyt siirtokuormattuna pääkaupunkiseudun ulkopuolella tai Virossa.

Uusi kierrätyslaitos rakennetaan Vantaan Energian ja Remeon muodostamaan kiertotalouskeskittymään valtaväylien varrelle.

”Logistinen sijainti mahdollistaa lyhyet kuljetusmatkat ja sitä kautta markkinoiden pienimmän kuljetuksen aiheuttaman hiilijalanjäljen. Muutenkin hiilipäästöjä on mietitty hankkeessa huolellisesti, sillä jätteet käsitellään laitoksen yhteyteen tulevan aurinkovoimalan tuottamalla energialla. Tarkoituksena on lisäksi hyödyntää prosessissa syntyvä lämpö Vantaan Energian kaukolämpöverkossa”, Remeon laitostoiminnasta vastaava liiketoimintajohtaja Mauri Lielahti kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Remeo tekee stopin rakennusjätteiden vientirallille – uusi kierrätyslaitos Vantaalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat