Kokeile kuukausi maksutta

Taloyhtiöt jäivät ok-talojen aiheuttamaan ruuhkaan energia-avustusten haussa, avustuseurot lisääntyivät

Viime talvena aloitettu taloyhtiöiden energia-avustusten myöntäminen on käynnistynyt takellellen.

Valtio tarjoaa tukirahaa energiaremonttien vauhdittamiseksi. Kuva: Petri Kivinen

Yllättäen valtaosa hakemuksista on tullut omakotiasujilta, vaikka tuen hakuprosessi on raskas ja sen varsinainen kohderyhmä ovat taloyhtiöt.

Paljon neuvontaa vaativat pientaloasukkaat ja Aran käsittelyjärjestelmien ongelmat ovat aiheuttaneet hakemusten ruuhkautumista hakemuksia käsittelevässä Arassa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Taloyhtiöt jäivät ok-talojen aiheuttamaan ruuhkaan energia-avustusten haussa, avustuseurot lisääntyivät”

  1. Jutussa lukee: ”Yllättäen valtaosa hakemuksista on tullut omakotiasujilta, vaikka tuen hakuprosessi on raskas ja sen varsinainen kohderyhmä ovat taloyhtiöt.” Luin sekä asiaa koskevan asetuksen että sen perustelumuistion, eikä kummassakaan lue, että varsinainen kohderyhmä olisi taloyhtiöt. Asetuksen 1341/2019 5 §:ssä lukee, että ”Avustusta voidaan myöntää asuinrakennuksen omistavalle yhteisölle ja pientalon omistajalle.” Myös perustelumuistion mukaan avustuksen varsinaista kohderyhmää ovat paitsi asuinrakennuksia omistavat yhteisöt, myös pientalojen omistajat.

    Se ei voinut tulla yllätyksenä, että avustusten hakijoina lukumääräisesti ovat korostuneet pientalot. Sitä asiaa käsiteltiin jo perustelumuistiossa, että Suomessa on kohtalainen määrä osakeyhtiömuotoisia pientaloja. Mm. osa paritaloista on taloyhtiöitä. Taloyhtiön menoihin ei saa kotitalousavustusta, vaikka kyse olisi yhden tai kahden talon taloyhtiöistä, mutta tuota avustusta voi nyt saada. Taloyhtiömuotoiset pientalot käsitellään perustelumuistion mukaan tuossa ARA:n energia-avustuksessa pientaloina, eikä yhteisönä, vaikka ne olisivat juridisesti yhteisöjä. Voisi veikata, että tuota avustusta hakeneista pientaloista aika monet ovat sellaisia, joihin niiden omistajat eivät voi saada kotitalousvähennystä, kuten juuri yhtiömuotoisia pientaloja, perikuntien omistamia pientaloja, tulotasoltaan sellaisten pientaloja, jotka eivät verotettavien tulojen pienuuden takia voi saada kotitalousvähennystä ja yhtiöiden omistamia pientaloja

Viimeisimmät näkökulmat