Kommentti: Asuntogryndereillä on mennyt vielä hyvin, mutta miten käy jatkossa?

Korona ei ole lannistanut asuntogryndereitä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Uusien omistusasuntojen markkina on selvinnyt koronakriisistä toistaiseksi hämmästyttävän hyvin. Kevään lähes totaalisen pysähdyksen jälkeen meno normalisoitui kesän kuluessa, eikä alkusyksykään ole tuonut tilanteeseen muutosta.

Lue Rakennuslehden uusi markkinakatsaus: Uusien asuntojen kauppa ja aloitukset romahtivat vain lyhyeksi aikaa koronan takia

Asuntoaloitusten ja kauppojen määrä on kuitenkin palannut normaalitasolle vajaan viiden vuoden rynnistyksen jälkeen.

Markkinoiden kehityksen ennustaminen on vaikeaa. Jos korona- tai talouskriisi ei eskaloidu pahaksi, gryndituotanto näyttäisi selviävän kuin koira veräjästä. Silloin ensi keväänä aloitettaisiin monilla alueilla taas vilkkaasti uusien asuntokohteiden rakennustöitä.

Koronakriisi ei kuitenkaan ole läheskään ohi, tartuntalukemat ovat olleet kasvussa ja ilmassa on paljon epävarmuutta.

Ikävä vaihtoehto olisi, että koronakriisi pysäyttäisi yhteiskunnan toimintoja viime kevään malliin. Silloin asuntokysyntä ja rakentaminen eivät säästyisi kolhuilta.

Tosin korona voi vaikuttaa asuntokysyntään myös positiivisesti, sillä etätyö aiheuttaa lisätilan tarvetta. Nähtäväksi jää, onko sillä myös asuntojen kokoja kasvattava vaikutus.

Asuntojen kysyntää ruokkii myös se, että korkojen nousua ei ole näköpiirissä ja asuntosijoittajat hyötyvät jatkossakin asumisen tukipolitiikasta. Asuntosijoittaminen näyttää jatkuvan kriisistä huolimatta.

Tämä markkinakatsaus koskee pääkaupunkiseudun ulkopuolista Suomea. Rakennuslehden pääkaupunkiseutua koskeva asuntomarkkinakatsaus kertoo marraskuussa, onko asuntoaloitusten painopiste siirtynyt lisää Kehä III:n sisäpuolelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kommentti: Asuntogryndereillä on mennyt vielä hyvin, mutta miten käy jatkossa?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat