Kokeile kuukausi maksutta

Etätyöt ja talouskriisi vähentävät toimistojen kysyntää, asiantuntijat arvioivat

Etätyön yleistyminen näkyynee toimistotilan kysynnässä.

Etätyön yleistyminen luultavasti vähentää toimistotilan tarvetta.

Etätyön yleistyminen vähentää todennäköisesti toimistotilojen tarvetta. Kiinteistöalan asiantuntijat ennakoivat, että myös talouden notkahdus voi lisätä niiden vajaakäyttöä.

Raklin kiinteistösijoittamisesta vastaava johtaja Miika Kotaniemi kertoo, että monet kiinteistöalan konsultit niin Suomessa kuin ulkomaillakin ovat arvioineet, että toimistojen kysyntä heikkenee jossain määrin. Hänen mukaansa tämä lienee ”jonkun sortin” konsensusnäkemys.

Kiinteistökonsulttiyhtiö Catellan toimitusjohtaja Antti Louko pitää niin ikään mahdollisena, että yritykset saattavat entisestään tehostaa tilankäyttöään ja pohtia, millaisia neliöitä ne tarvitsevat.

Silti hän uskoo, että suuri osa ihmisistä haluaa koronapandemian jälkeenkin työskennellä työpaikalla.

”Ennustaminen on vaikeaa, mutta en usko, että tarve toimistotiloille vähenee dramaattisesti ainakaan lähitulevaisuudessa”, hän sanoo.

Loukon mukaan iso trendi on se, että hyvillä paikoilla laadukkaat tilat tekevät kauppansa, mutta kaupunkien laidoilla olevat huonokuntoisemmat rakennukset kiinnostavat vuokraajia vähemmän.

On toki vuokralaisia, joille laitakaupunkikin on hyvä sijainti. Vuokralaisten saaminen prime-alueen ulkopuolelle voi Kotaniemen mukaan silti vaatia omistajilta tavallistakin enemmän aktiivisuutta ja mahdollisesti myös investointeja.

Etenkin Helsingin seudulla toimistoja on tyhjillään

Etenkin pääkaupunkiseudulla on Loukon mukaan niin muuhun Suomeen verrattuna kuin kansainvälisestikin vertaillen paljon tyhjää toimistotilaa.

”Tilanne ei ainakaan parane, vaan vajaakäytön arvellaan voivan lisääntyä entisestään talven ja kevään aikana.”

Syynä ei hänen mukaansa ole pelkästään etätyön yleistyminen, vaan myös koronakriisin synnyttämä taantuma.

”Kun bruttokansantuote laskee merkittävästi, niin yleensä toimistojen vajaakäyttöasteet nousevat”, Louko perustelee.

Catellan syyskuussa julkaiseman markkinakatsauksen mukaan toimistojen vajaakäyttöaste oli pääkaupunkiseudulla toisella neljänneksellä 11,9 prosenttia ja muissa kasvukeskuksissa alempi.

KTI:n vuokratietokannan perusteella suurten sijoittajien pääkaupunkiseudun toimistotilojen käyttöaste oli jo ennen koronan iskemistä pudonnut 83 prosenttiin. Rakli-KTI kevään toimitilabarometrissa yli 60 prosenttia vastaajista odotti pääkaupunkiseudun toimistojen vajaakäytön nousevan yhä. Uusi katsaus julkistetaan ensi viikolla.

Louko kertoo, että pudotus näyttää olleen lievempi kuin keväällä pelättiin. Hän kuitenkin huomauttaa, että taloussyklien muutokset heijastuvat viiveellä toimitilamarkkinoihin.

Uusia tiloja rakennetaan yhä

Kotaniemi sanoo, että KTI-kiinteistötiedon lukujen perusteella pääkaupunkiseudulla vajaakäyttöaste on pysyvä ongelma ja pysytellyt kymmenen vuotta suurin piirtein ennallaan. Tyhjillään on jatkuvasti noin miljoona neliötä.

”Alueelle on rakennettu suunnilleen yhtä paljon toimistotilaa kuin sieltä on poistunut”, Kotaniemi kertoo.

Toimistoneliötä poistuu, kun taloja puretaan tai kun niiden käyttötarkoituksia muutetaan.

Ylitarjonnasta huolimatta uusia toimistoja rakennetaan ja suunnitellaan koko ajan. Esimerkiksi Helsingin kaupunki tiedotti syyskuussa suunnittelevansa rakennusyhtiö NCC:n kanssa Alppilan alueelle uutta aluetta, johon tulisi uutta toimitilaa noin 160 000 neliötä.

Rakentaminen keskittyy Kotaniemen mukaan hyville paikoille.

”En usko, että ainakaan spekulatiivisesti uusia hankkeita lähtee liikkeelle. Kun lapio isketään maahan, kohde on jo pitkälti vuokrattu”, hän kuvaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etätyöt ja talouskriisi vähentävät toimistojen kysyntää, asiantuntijat arvioivat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat