Kokeile kuukausi maksutta

Iltalehti: Keskustalaisilla operaatio Nuorisosäätiön asuntojen kaappaamiseksi takaisin lähiyhteisölle

Iltalehti kertoo, että keskustalainen säätiö on käynyt neuvotteluja eri tahojen kanssa saadakseen vaikeuksissa olevan Nuorisosäätiön asunnot pilkkahinnalla. Tulevaisuudessa asuntojen arvo nousee rajusti.

Nuorisosäätiön kohde Vantaan Tammistossa. Kuva Seppo Mölsä.

Iltalehden laajan jutun mukaan keskustan lähiyhteisöksi rekisteröity Maaseudun Kukkasrahasto Säätiö on käynyt neuvotteluja eri tahojen kanssa pyrkimyksenään ostaa Nuorisosäätiön ARA-asunnot. Asuntoja on pari tuhatta kappaletta.

Asunnot on rakennettu pääosin Raha-automaattiyhdistyksen tuella ja valtion myöntämillä tai takaamilla arava- ja korkotukilainoilla. Näiden lainojen ehtojen mukaisesti asuntojen myynnillä ei saa tehdä voittoa.

Yleishyödylliset asunnot on myytävä Aran määrittämällä luovutushinnalla. Tämä tarkoittaa sitä, että asuntojen myyntihinta saa olla enintään vajaat kaksi miljoonaa euroa.

Todellinen jättipotti syntyy, kun asunnot 2030-luvulta alkaen vapautuvat niin vuokra- kuin myyntihintasääntelystä. Silloin ne voi myydä markkina-arvoonsa, joka on tällä hetkellä arvioitu noin 200 miljoonaksi euroksi.

Lainoja asunnoista on tällä hetkellä noin 150 miljoonaa euroa.

Enintään parin miljoonan sijoitus muuttuisi siten tulevina vuosikymmeninä kymmeniksi miljooniksi euroiksi, vaikka asuntojen hinnat polkisivat paikallaan eikä lainoja lyhennettäisi. Asunnot sijaitsevat pääasiassa pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa.

”Selvitys on päättynyt”

Jutun julkaisemisen jälkeen Maaseudun Kukkasrahasto Säätiöstä otettiin sähköpostilla yhteyttä Rakennuslehteen ja korostettiin, että kaikki asuntoihin liittyvä valmistelu on Maaseudun Kukkasrahasto Säätiön osalta päättynyt.

Maaseudun Kukkasrahasto Säätiön puheenjohtaja Aleksi Eskelinen toteaa sähköpostissa, että Kukkasrahasto on halunnut selvittää, voiko se olla mukana turvaamassa nuorten edulliseen asumiseen liittyvää toimintaa.

”Selvitystyön yhteydessä olemme käyneet keskusteluja eri tahojen kanssa. Selvitys on kuitenkin päättynyt, eikä valmistelumme ole enää käynnissä tai tule jatkumaan miltään osin”, Eskelinen kertoo.

Hänen mukaansa päättyminen koskee kaikkea asiaan liittyvää valmistelua.

Juttua on täydennetty 16.12.2020 lisäämällä Maaseudun Kukkarahasto Säätiön osuus selvityksen päättymisestä. Myös otsikkoa on muutettu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Iltalehti: Keskustalaisilla operaatio Nuorisosäätiön asuntojen kaappaamiseksi takaisin lähiyhteisölle”

 1. Valtio voisi joskus itsekin tehdä hyviä kauppoja. Valtiolla on valtion 100 pros omistama A-Kruunu. Se sopisi ostajaksi. Mutta ei: kepulainen Aran ylijohtaja Rossilahti haluaa omistajaksi kepun.

  1. Jotain ihmeellistä tässä koko kuviossa on. Yleishyödyllinen toiminta taitaa olla kaukana yleishyödyllisestä.

 2. Lehden toimitus pontevasti vaati taannoin kertomaan missä sitä mahdollista korruptiota sitten on. Miten olisi tällainen tällä kertaa.

  Ja toimitus voi halutessaan monistaa periaatetta tarkastelemalla kaikkia muitakin yleishyödyllisiä toimijoita esim. TA-asunnot on mainittu, NAL asunnot on vilahtanut, sopisiko Avain yhtiöt pohdittavaksi jne. mikä näiden yhtiöiden historia ja periaate on? Vai huudellaanko täältä vain tuuleen?

  Mikä on Rossilahden osuus näissä? Halutaanko sitä selvittää?

  Minne ne asumistuet oikein uppoavat? Halutaanko tätä selvittää? Tehdä asialle jotain?

  Missä on Nuorisosäätiön tonttivarallisuus, edelleen pantattuna vai jollakin toimijalla tuotannossa? Halutaanko tätä selvittää?

  Tässä on toki vain yksi muoto siitä rakennusalan mahdollisesta korruptiosta.

 3. Tällainen on häpeäksi rakennusalalle oli nyt sitten kyseessä keskusta tai mikä muu tahansa.

 4. Keskustan ministeri Vanhanen avaa asuntosijoittajan veroedun poistamista julkisuudessa, olisiko syytä pohtia myös minne asumistuet menevät ja miten sellainen vääristymä ja vuokramarkkinaan vaikuttaminen poistettaisiin politiikasta.

 5. MOT saisi tästä pitkän tarinan ja historian, joka saattaa ulottua yhä pienempiin ja pienempiin kuvioihin ja päättyä kaksilla pienemmillä rattailla ajamiseen, esimerkiksi toimintaan jossa johtoportaassa rakennutetaan ja ollaan samalla osakkaana yhteistyökumppanin yrityksessä ns. luontainen ohjausmekanismi. Monenlaisia variaatioita saattaa siis olla liikkeellä. Tosin eipä se auta, jos ei ole tahtoa puhdistaa likaista leikkiä.

 6. Jos rakennusala haluaa säilyttää ja/tai luoda kiinnostuksen uusille alalle aikoville, nyt olisi kova tarve saada puhdistettua korruptoitunutta ympäristöä, se olisi alan maineelle ensiarvoisen tärkeää.

  1. Näin on, kyllä Keskusta osaa.

   En tiedä olisiko parempi tai jopa välttämätöntä siirtää yleishyödyllisyys pelkästään kunnille ja valtiolle ja tehdä siitä poliittisesti riippumaton tai niin läpinäkyvä, että poliittista kähmintää ei ole mahdollista tehdä.

 7. Onko tämä kaappaus jo hiljaa suoritettu? Vai jäikö odottamaan parempaa hetkeä, samalla tavalla kuin Haavisto case hallituspolitiikassa.

  1. Mitä tälle mahdolliselle puhallusoperaatiolle kuuluu? Rakennuslehti voisi tehdä tutkivaa journalismia tämänhetkisestä tilanteesta ja MOT sitten kertoo mahdollisen puhalluksen vaiheista jälkikäteen, jos sellainen tapahtuu.

   Onko Vanhanen, Lintilä, Kaikkonen kuviossa mukana, mahdollisesti muita keskustan poliitikkoja, sekin varmasti suurta yleisöä kiinnostaa. Entä ARA;n toiminta kuviossa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat