Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen kiertotalous sai potkua – yhdeksän toimijaa sopi kalvomuovien paremmasta kierrätyksestä

Rakentamiseen on solmittu green deal -sopimus kalvomuovien kierrätyksen tehostamiseksi.

Kuva: Akseli Valmunen / HS

Sopimus julkistettiin tiistaina Rakennusteollisuus RT:n ja ympäristöministeriön webinaarissa.

Tavoitteena on, että erilliskerätty kalvomuovi päätyy nykyistä tehokkaammin kierrätykseen ja kierrätysraaka-aineeksi kalvomuovien tuotantoon ja palautuu tuotteina takaisin markkinoille.

Lisäksi sopimukseen liittyvät yritykset sitoutuvat hyödyntämään nykyistä enemmän kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.

Tavoitteena on, että kalvomuovien raaka-aineesta 40 prosenttia on kierrätettyjä kalvomuoveja vuoden 2027 loppuun mennessä. Sopimus päättyy silloin.

Yritykset pääsevät liittymään vapaaehtoiseen sopimukseen tammikuussa. Valtiosihteeri Terhi Lehtonen muistutti tilaisuudessa, että vapaaehtoisilla sopimuksilla on usein päästy hyviin tuloksiin.

”Tällainen sopimus on omiaan sitouttamaan toimijoita yhteisiin tavoitteisiin, kun nähdään omat toimet osana kokonaisuutta. Tältä pohjalta odotan tältäkin Green Deal -sopimukselta hyviä tuloksia.”

Yhteyksiä työturvallisuuden edistämiseen

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell kertoi webinaarissa, että tärkeässä osassa on tiedon jakaminen.

Kalvomuovi päätyy hänestä työmailla paremmin erilliskeräykseen, kun työntekijät tuntevat taustat ja ymmärtävät, mitä sille tapahtuu työmaan jälkeen.

”Tässä on yhteyksiä työturvallisuuden edistämiseen. Siinäkin on tärkeää, että ymmärtää oman toimintansa merkityksen sekä itselleen että muille.”

Randell korosti koko arvoketjun toimia ja sitoutumista.

Noin viidennes muoveista käytetään rakentamiseen

Pakkausteollisuus ja rakentaminen ovat kaksi suurinta muovien käyttäjää Euroopassa ja Suomessa. Pakkaukset kattavat noin 40 prosenttia kaikesta muovien käytöstä.

Suoraan rakentamiseen käytetään noin 20 prosenttia kaikesta muovista. Lisäksi muovia on rakennustuotteiden pakkauksissa, työmaiden sääsuojauksissa sekä rakennuksissa olevissa huonekaluissa ja laitteissa.

Rakentamisessa syntyvä muovijäte hyödynnetään nykyisin lähinnä energiantuotannossa.

Suomen muovijätemäärän on eri selvityksissä ennakoitu kasvavan nykytasosta jopa 18 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2020 muovijätettä arvioidaan syntyvän lähes 315 000 tonnia.

”Rakentamisen kalvomuoveja koskeva sopimus edistää merkittävästi Suomen kansallisen muovitiekartan toteuttamista”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoi tiedotteessa.

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen ovat allekirjoittaneet ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT ry, Suomen Kuntaliitto ry, Kemianteollisuus ry, Muoviteollisuus ry, Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry, Teknisen Kaupan liitto ry (TKL), Sähköteknisen Kaupan liitto ry (STK) ja rakennus- ja sisustustarvikekaupan liitto RASI ry.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen kiertotalous sai potkua – yhdeksän toimijaa sopi kalvomuovien paremmasta kierrätyksestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat