Kokeile kuukausi maksutta

Asuntokauppa ei sairastunut koronaan – Viime vuonna myytiin enemmän asuntoja kuin vuonna 2019

Keväällä asuntokauppamäärät putosivat rajusti, mutta elpyminen alkoi nopeasti. Kauppamäärien kasvu oli ripeää varsinkin vuoden viimeisinä kuukausina. Joulukuussa asuntokauppoja tehtiin peräti 20,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kuva: Kalle Koponen / HS
Kuuntele juttu

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan asuntokauppa kävi viime vuonna lopulta paljon paremmin kuin ennustettiin. Itse asiassa vuodesta 2020 tuli jopa parempi kuin edellisvuodesta.

Viime vuonna tehtiin 1,7 prosenttia enemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuonna 2019. Kokonaismarkkinakin kasvoi hieman eli 0,5 prosenttia.

Keväällä asuntokauppamäärät putosivat rajusti, mutta elpyminen alkoi nopeasti. Kauppamäärien kasvu oli ripeää varsinkin vuoden viimeisinä kuukausina. Joulukuussa asuntokauppoja tehtiin peräti 20,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Rantasen mukaan myös tammikuu on alkanut ennusteita vilkkaampana. Uusien myyntikohteiden määrä on noussut joulukuussa lähes 30 prosenttia.

”Ennustaminen on vaikeaa”

Säästöpankkiryhmä pääekonomisti Henna Mikkonen toteaa, että asuntomarkkinoiden kehityksen ennustaminen oli viime vuonna vaikeaa. Asuntokauppa kulki poikkeuksellisesti omia latujaan ja eriytyneenä makrotalouden mittareista.

”Uskon tämän olevan väliaikaista. Makrotalouden tilanne, esimerkiksi työllisyystilanteen kehitys, alkaa pitkässä juoksussa näkyä taas myös asuntokaupassa”, Mikkonen sanoo.

Kiinteistönvälittäjien mukaan edelleen asuntoja tulee kuitenkin myyntiin selvästi normaalia vähemmän.

Esimerkiksi joulukuussa Etuovessa oli myytäviä kohteita 17,8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

”Myytävistä kohteista on siis edelleen pulaa. Myös asuntojen myyntiaika lyheni joulukuussa 25 prosenttia vuodentakaisesta. Tämä johtunee siitä, että kohteita tuli enemmän myyntiin ja kotonaoloajan lisääntyminen ja lisätilan tarve ovat saaneet ihmiset aktivoitumaan asunnonvaihdossa”, Rantanen sanoo.

Vanhojen ja uusien asuntojen kauppamäärät kasvoivat viime vuonna eniten Espoossa (11,5 prosenttia), Vaasassa (9,1) ja Jyväskylässä (7,2). Rantasen mukaan suurimmissa kaupungeissa ja niiden halutuimmilla asuinalueilla nähtiin poikkeuksellisen isoja hinnannousuja.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntokauppa ei sairastunut koronaan – Viime vuonna myytiin enemmän asuntoja kuin vuonna 2019”

  1. Jos sijoitusyritys myy roskabulvaani yritykselle paniikissa 35000 asuntoa niin käyhän se kauppa näennäisesti…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat