Afry suunnittelee Vantaan Energialle fossiilitonta energiantuotantoa

Toimeksiantoon kuuluu muun muassa jätteitä termisesti käsittelevän laitoksen esisuunnittelu sekä lämmön kausivaraston ympäristövaikutusten arviointi.

Suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Afry vastaa Vantaan Energian kaavaileman jätteitä termisesti käsittelevän laitoksen esisuunnittelusta, jätteiden hankinnan ja laitteiden asiantuntijapalveluista sekä ympäristövaikutusten arvioinnista ja ympäristölupaprosessista.

Lisäksi se vastaa Vantaan Energian kaavaileman lämmön kausivaraston ympäristövaikutusten arvioinnista ja ympäristölupaprosessista.

Afryn mukaan toimeksiannot mahdollistavat osaltaan fossiilisista polttoaineista luopumisen energiantuotannossa Vantaan alueella vuoteen 2026 mennessä.

Vantaan Energia on yksi Suomen suurimmista kaupunkienergiayhtiöistä. Se luopui turpeesta vuonna 2021 ja kivihiilestä vuonna 2022.

Maailman suurin lämpöenergian varasto

Lämmön kausivarasto on keskeisessä roolissa fossiilittomaan energiantuotantoon siirryttäessä. Se mahdollistaa kesällä syntyvän ylimääräisen lämmön varastoimisen käytettäväksi kylminä talvipäivinä.

Normaalia energiahyötykäyttöä korkeammassa lämpötilassa kotitalouksien ja teollisuuden tavallisimpia vaaralliseksi luokiteltuja jätteitä käsittelevä laitos puolestaan hyödyntää käsittelystä syntyvän hukkaenergian täysimääräisesti vantaalaisten kotien ja kiinteistöjen lämmitykseen lämmön kausivarastoa hyödyntäen.

Suunniteltu jätteenkäsittelymäärä olisi noin 45 000 tonnia vuodessa. Jätteen termisen käsittelyn hukkaenergia kattaisi noin 10 prosenttia Vantaan Energian lämmönhankinnasta. Alustavan aikataulun mukaan jätteen termisen käsittelyn laitoksen rakentaminen ajoittuisi vuosille 2022–2024.

Innovatiivista ja uutta teknologiaa hyödyntävä lämmön kausivarasto olisi tilavuudeltaan miljoona kuutiota ja siten maailman suurin lämpöenergian varasto. Sinne voitaisiin säilöä esimerkiksi kesäaikaista hukkalämpöä kiinteistöistä, jätteen käsittelystä syntyvää hukkalämpöä sekä aurinkoenergiaa, ja käyttää se pakkaskaudella, kun lämmöntarve on suuri. Varastoon voisi säilöä 90 GWh energiaa, mikä vastaa keskisuuren suomalaisen kaupungin vuotuista lämmöntarvetta. Kausivarasto voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2026.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Afry suunnittelee Vantaan Energialle fossiilitonta energiantuotantoa”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat