Kokeile kuukausi maksutta

Lehdon liikevaihto suli – tulos koheni

Lehto Group onnistui pitämään tuloksensa niukasti plussan puolella viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Liikevaihdosta leikkautui kuitenkin aimo siivu pois.

Lehdon tehdas Hartolassa. Kuva: Tuomas Siitonen

Yhtiön liikevaihto supistui viime loka–joulukuussa 169,7 miljoonaan euroon, kun se oli vuotta aiemmin 269,9 miljoonaa. Liikevoitto kuitenkin koheni 4,9 miljoonaan euroon vertailujakson 0,1 miljoonasta, ja kauden tulos parani 0,8 miljoonaan euroon 0,4 miljoonasta.

Myös koko vuoden tulos parani, mutta se pysytteli edelleen tappiollisena. Kauden 2020 tulos oli –8,2 miljoonaa euroa, kun se oli edellisvuonna –35,7 miljoonaa. Liikevaihto puolestaan supistui 544,7 miljoonaan euroon 667,7 miljoonasta.

Tilauskanta oli vuoden 2020 lopussa 426,3 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 481,8 miljoonaa.

”Toimintamme painopiste oli tervehdyttämisohjelman toteuttamisessa sekä prosessien ja toimintatapojen vakiinnuttamisessa. Olemmekin saaneet tällä alueella hyvin tuloksia aikaan. Projektien valmistelu, arviointi ja toteutus tapahtuu aikaisempaa vakiintuneemmalla tavalla, mikä näkyy muun muassa projektien katevaihteluiden vähenemisenä. Kannattavuudessa tapahtui selkeä käänne”, toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoo tiedotteessa.

Hän perustelee koko vuoden liikevaihdon supistumista erityisesti hoiva- ja asuntorakentamisen liikevaihdon alenemisella. Myös jo edellisvuonna alkanut rakentamisen markkinan lasku ja koko vuotta leimannut koronapandemia vaikuttivat osaltaan liikevaihdon alenemiseen.

Yhtiö toteutti vuoden viimeisellä neljänneksellä ylimerkityn merkintäoikeusannin. Osakeannin sekä koko vuoden positiivisesti kehittyneen kassavirran seurauksena tilikauden päättyessä yhtiön kassavarat olivat 105 miljoonaa euroa. Kun yhtiö lyhensi vuoden aikana rahoitusvelkojaan, kassavarat ylittävät nyt rahoitusvelat 25 miljoonalla eurolla.

Hannu Lehdon mukaan yhtiön erinomainen rahoitusasema antaakin hyvät mahdollisuudet toteuttaa strategiaa ja investoida tulevaisuuteen. Vuoden 2023 loppuun ulottuvalla strategiakaudella yhtenä tavoitteena on muun muassa kasvattaa merkittävästi puukerrostalojen suhteellista osuutta asuntotuotannossa. Lisäksi yhtiössä tutkitaan mahdollisuuksia hyödyntää laajemmin tehdasvalmisteisiin tilaelementteihin liittyvää osaamista myös muualla kuin asuntotuotannossa, toimia väliaikaisten moduulirakenteisten tilojen vuokraajana ja tarjonnan laajentamista elinkaaripalveluihin.

Lehto arvioi, että vuoden 2021 liikevaihto laskee vuodesta 2020 ja että liiketulos on positiivinen. Yhtiö odottaa liiketuloksen kertymisen painottuvan vuoden toiselle puoliskolle. Näkymä perustuu yhtiön johdon tämänhetkiseen arvioon meneillään olevien rakennushankkeiden etenemisestä, asuntojen ja toimitilojen myynnin kehittymisestä sekä uusien hankkeiden käynnistymisaikatauluista.

Keskeisimmät vuoden 2021 liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymistä koskevat riskit liittyvät asuntojen ja toimitilojen myynnin kehittymiseen ja mahdollisiin koronapandemiasta aiheutuviin työmaatuotannon keskeytyksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lehdon liikevaihto suli – tulos koheni”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat