Kokeile kuukausi maksutta

Isännöintiliitto tutki: Maalämpö kirii, kaukolämpö kangistuu

Alle puolet isännöitsijöistä arvioi taloyhtiön valitsevan kaukolämmön pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteita seuraavan kerran uusitaan

Poraamista riittää, sillä kaukolämmön korvaaminen maalämpö kiinnostaa kyselyn mukaan entistä useampaa taloyhtiötä.

Kaukolämpö ei kiinnosta taloyhtiöitä läheskään entiseen malliin, mutta edullinen ja ekologinen maalämpö sen sijaan lisää suosiotaan, selviää Isännöintiliiton Energiabarometrista.

Tällä hetkellä kolme neljäosaa taloyhtiöistä lämpenee kaukolämmöllä, kerrostaloyhtiöistä jopa 86 prosenttia. Määrä tulee Isännöintiliiton kyselyn mukaan putoamaan tulevaisuudessa rajusti: vain 48 prosenttia isännöitsijöistä arvioi taloyhtiön valitsevan kaukolämmön pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteita seuraavan kerran uusitaan.  Jopa 30 prosenttia arvioi taloyhtiön valitsevan sen sijaan maalämmön.

”Syynä voivat olla lämmityskustannusten ja kaukolämpömaksujen nousu. Esimerkiksi maalämpö on ekologinen ja usein myös vastikeneutraali hankinta, joten se vaikuttaa olevan monelle taloyhtiölle itsestään selvä vaihtoehto”, Iiiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa arvioi.

Vastikeneutraalius tarkoittaa, että hanke maksaa itsensä takaisin. Vaikka uuden tekniikan asentaminen maksaa, putoavat myös lämmityskulut saman tien. Näin osakkaiden maksut eivät nouse hankkeen myötä.

Maalämmön lisäksi vastaajat nostivat vaihtoehdoiksi erityisesti erilaiset ilmalämpöpumput ja lämmön talteenoton. Taloyhtiöiden sähkönkulutus tuleekin jatkossa kasvamaan.

”Tulemme näkemään senkin päivän, kun aurinkopaneelia taloyhtiön katolla pidetään itsestäänselvyytenä”, Viljamaa arvioi.

Isännöintiliiton Energiabarometriin vastasi 117 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Otos kattaa noin 3000 taloyhtiötä. Barometri toteutettiin yhteistyössä Carunan, Cervin, DNA:n Wattisen, Fiksuveden, Handelsbankenin ja Vahasen kanssa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Isännöintiliitto tutki: Maalämpö kirii, kaukolämpö kangistuu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat