Kokeile kuukausi maksutta

Neste valitsi Rotterdamin – Porvoo hävisi kisan miljardi-investoinnista

Rotterdamin valinnan syynä olivat merkittävästi alemmat investointikustannukset. Neste investoi tulevaisuudessa myös Porvoon-jalostamoonsa.

Nesteellä on ennestään jalostamot sekä Porvoossa että Rotterdamissa. Kuvassa Rotterdamin jalostamo. Kuva: Neste

Neste on valinnut Alankomaiden Rotterdamin uuden biojalostamonsa sijoituspaikaksi. Yhtiö kertoi päätöksestään tänään maanantaina.

Nesteellä on ennestään jalostamot kummassakin kaupungissa. Yhtiön mukaan molemmilla sijainneilla on paljon positiivisia tekijöit takanaan, mutta kustannusten ero on merkittävä Rotterdamin hyväksi.

“Perusteellisten tutkimusten ja laskelmien perusteella investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa. Päätöksemme perustuu tulevaisuuden kilpailukykymme varmistamiseen ja uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiamme toteuttamiseen”, Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker sanoo yhtiön tiedotteessa.

Sijoituspaikan valinnan kriteerejä ovat nykyiset markkinat ja markkinoiden kasvua tukeva sääntelykehys, raaka-aineiden hankintamahdollisuudet, investointi- ja käyttökustannukset, infrastruktuuri, vähähiiliset hyödykeratkaisut sekä paikalliset synergiat ja kannustimet.

Kustannuseroon vaikuttavat päätekijät ovat logistiikkakustannukset, paikkakohtaiset rakennuskustannukset ja vähähiilisen vedyn saatavuus. Lisäksi Porvoon jalostamoalue on monimutkaisempi, mikä johtaa korkeampaan toteutusriskiin ja pidempään rakennusaikatauluun. Rotterdam puolestaan ​​hyötyy uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien uusien markkinoiden läheisyydestä sekä läheisyydestä raaka-ainelähteisiin.

Neste pyrkii luomaan valmiuden hallituksen lopulliseen investointipäätökseen vuoden 2021 loppupuolella tai vuoden 2022 alussa. Yhtiö investoi lsiäksi merkittävästi Suomeen ja erityisesti Porvoon toimipisteeseen, sillä yhtiö on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä. Suomessa sijaitsee yhtiön tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskus myös tulevaisuudessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Neste valitsi Rotterdamin – Porvoo hävisi kisan miljardi-investoinnista”

  1. Suomalaiset on tyhmiä, kun palkkaavat ulkomaisia toimareita vrt. Nokia. Ei tarvita Management – koulutusta vaan suomen kansalaisuus, jotta ymmärtää mikä on Suomen etu.

    1. Toimitusjohtajan tehtävä ei ole miettiä Suomen vaan yhtiön etua. Poliitikkojen tehtävä on hoitaa asiaa niin, että Suomen edut ovat riittävän saman suuntaisia yhtiön etujen kanssa.

  2. Sijoituspaikan valinnan kriteerejä ovat mm. ”paikalliset synergiat ja kannustimet”. Suomen vihervasemmistolainen hallitus ei ainakaan lisää synergiaa ja kannustimia investoiville yrityksille.

  3. Jos viitsisi Facebookissa roikkumisen sijasta kaivaa kirjasta ””maailman 50 vaarallisinta yhtiötä””luvun jossa käsitellään Indonesian kiinalaisen miljardöörin tekemiä puolen Suomen kokoisia avohakkuita Borneon saarilla ja palmuöljyplantaasien koko ketjun kokonaispäästöjä, voi havaita että vihreät businekset eivät säästä luontoa lainkaan, eivätkä toimi missään ilman massiivisia valtion tukia.

  4. Onnea Suomi! Päästöt menee ennätysvauhtia nollaan kun meillä ei pian valmisteta mitään. Onneksi ilmastonmuutos pysähtyy rajalle eikä tule puhtoisen Suomineidon riesaksi 🤣

  5. Yritykselle myönnetyt yritystuet takaisin perintää. Koska tässä maassa takaisin peritään yli menneet esim. opiskelijoilta ja on niitä muitakin ryhmiä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat