Kokeile kuukausi maksutta

Olisiko tässä ratkaisu lähiöiden täydennysrakentamiseen? Helsinki aikoo toteuttaa kuorivan saneerauksen ja lisäkerrosten rakentamisen 70-luvun asuintaloihin

Ala-Malmilla sijaitsevan korttelin saneerauksen suunnittelee Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin sekä Arkkitehtitoimisto A-Konsulttien työyhteenliittymä, jonka kilpailutyö nimeltä ”Metsä puilta” voitti hankkeesta järjestetyn arkkitehtuurikutsukilpailun.

 

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin ja Arkkitehtitoimisto A-Konsulttien "Metsä puilta" voitti Karviaistentien saneerauksesta järjestetyn arkkitehtuurikutsukilpailun.

Helsingin Ala-Malmilla sijaitsevaa kerrostalokorttelia odottaa melkoinen muutos, jos kaupungin suunnitelmat toteutuvat.

Vuonna 1977 valmistuneessa lamellitalojen korttelissa on tarkoitus toteuttaa niin sanottu kuoriva saneeraus. Kuorivassa saneerauksessa rakennuksen vanhojen betonielementtirakenteisten kerrosten julkisivumateriaali vaihdetaan puuksi.

Vastaavaa korjausrakentamistapaa on Suomessa käytetty vain yhden kerran aikaisemmin asuinrakennuksen peruskorjauksessa.

Karviaistie 12:ssa sijaitsevan korttelin saneerauksen suunnittelee Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin sekä Arkkitehtitoimisto A-Konsulttien työyhteenliittymä, jonka kilpailutyö nimeltä ”Metsä puilta” voitti hankkeesta järjestetyn arkkitehtuurikutsukilpailun.

Helsingin kaupungin asuntotuotannon järjestämässä kilpailussa oli tehtävänä suunnitella Ala-Malmilla sijaitsevien, 3-4-kerroksisten rakennusten kuoriva saneeraus sekä korotus kahdella puisella lisäkerroksella. Kilpailukohteen kaikkiin rakennuksiin tuli suunnitella myös uudet hissit.

Lisäksi kilpailussa asetettiin kunnianhimoiset energiatehokkuuden parannustavoitteet.

Yksi vaihtoehto lähiöiden täydennysrakentamiseen

Helsingin kaupungin tavoitteena on toteuttaa tulevaisuudessa 40 prosenttia asuinrakentamisen volyymista täydennysrakentamisena. Siksi kaupunki haluaa löytää monistettavan ja kustannustehokkaan ratkaisun lähiöihin, joissa on tyypillisesti kolmekerroksisia taloja ilman hissejä.

Kaupunki toivoo, että nyt toteutettava ratkaisu olisi yksi vaihtoehto täydennysrakentamiseen taloyhtiöille.

Ala-Malmin korttelista järjestetyssä kutsukilpailussa oli mukana neljä arkkitehtitoimistoa. Kilpailun arviointikriteerejä olivat puumateriaalin innovatiivisen käyttämisen lisäksi monistettavuus, arkkitehtoninen laatu, positiivinen vaikutus kaupunkikuvaan, vähähiilisyys ja kustannustehokkuus.

Palkintolautakunta oli yksimielisesti sitä mieltä, että ”Metsä puilta” oli paras. Voittajaehdotus oli myös kokonaiskustannuksiltaan edullisin.

Ehdotus nimeltä ”Kaarna” sai kunniamaininnan kaupunkikuvallisesti eheästä ratkaisusta.

Hankkeelle ei ole määritelty tarkkaa rakentamisaikataulua. Kaupunki laatii kilpailun tuloksen pohjalta asemakaavan, joka mahdollistaa täydennysrakentamisen. Kaavamuutoksen yhteydessä tarkastellaan laajemmin kilpailun kohteena olleen tontin ympäristöä ja varaudutaan tuleviin alueellisiin kehityshankkeisiin.

Karviaistie 12:n hanke on ensimmäisiä täydennysrakentamisen hankkeita Ala-Malmin alueella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Olisiko tässä ratkaisu lähiöiden täydennysrakentamiseen? Helsinki aikoo toteuttaa kuorivan saneerauksen ja lisäkerrosten rakentamisen 70-luvun asuintaloihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat