Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistömaailma ennustaa asuntojen hintojen jatkavan nousuaan kasvukeskuksissa – Uudiskohteista on jo pulaa

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälän mukaan kaupungistuminen on tosiasia eikä megatrendi ole väistymässä. Neliöhintojen kehitys koko maassa jatkaa eriytymistään. Asuntojen hintojen nousu on voimakasta varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa Helsinki vetää omassa sarjassaan.

Helsingin Jätkäsaareen rakennetaan paljon uusia asuntoja. Kuva Mika Ranta HS
Kuuntele juttu

Kiinteistömaailman tuoreen barometrin mukaan asuntomarkkinoilla on edelleen ennen kaikkea pulaa myytävistä asunnoista. Myytävien asuntojen määrät ovat laskeneet vuodessa käytännössä kaikissa suurissa kaupungeissa.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä tulkitsee barometrin tuloksista, että varsinkin vaurastuvan keskiluokan on vaikea löytää sopivaa asuntoa isoista kaupungeista.

”Suurimpien kaupunkien tarjonta on vähentynyt reippaasti. Yli 250 000 euron hintaisissa asunnoissa tarjonta on pudonnut dramaattisesti”, hän sanoo.

Kyhälä muistuttaa, että jotta asuntomarkkinat voisivat toimia, tarvitaan myytäviä asuntoja.

Uudiskohteiden määrä pääkaupunkiseudulla on kuitenkin laskenut koko alkuvuoden. Esimerkiksi muuttovalmiita uudisasuntoja on myynnissä pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä alle sata. Jos uudiskohteita ei tule riittävästi, myös vanhojen asuntojen kauppa hidastuu, koska asunnot myydään ketjuissa.

Ihmiset aktivoituneet

Vanhojen asuntojen osalta tilanne on parantunut hieman maaliskuussa. Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin mukaan esimerkiksi Helsingissä oli maaliskuussa myynnissä jopa 21 prosenttia enemmän vanhoja asuntoja kuin vielä tammikuussa.

Myös Espoossa ja Vantaalla käytettyjä asuntoja oli maaliskuussa myynnissä yli 10 prosenttia enemmän
kuin tammi–helmikuussa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan ihmiset ovat aktivoituneet toteuttamaan asuntohaaveitaan.

”Se, että asuntojen kysyntä ja tarjonta alkavat pikku hiljaa lähentyä toisiaan on markkinoiden kannalta erinomainen asia. Näin raju muutos myytävän määrässä ennakoi myös myynnin kasvua asuntokaupassa pääkaupunkiseudulla”, hän sanoo.

Hinnat jatkavat nousuaan kasvukeskuksissa

Kiinteistömaailman uusimman asuntojen hintaennusteen mukaan korona ei vie suurten kaupunkien vetovoimaa. Päinvastoin, hintaennuste vuosille 2021 – 2023 ennakoi kasvukeskuksiin ripeää hintojen nousua.

Teknologiatalo eCraftin kehittämä ja Alma Median omistama tekoälypohjainen hintaennuste ennakoi, että Helsingissä vanhat asunnot kallistuvat jopa 4,2 prosenttia vuodessa seuraavan kolmevuotisjakson aikana. Turkuun ja Tampereellekin ennustetaan selvästi yli 3 prosentin vuosittaista hintojen nousua.

Kiinteistömaailman Kyhälän mukaan kaupungistuminen on tosiasia eikä megatrendi ole väistymässä. Neliöhintojen kehitys koko maassa jatkaa eriytymistään. Asuntojen hintojen nousu on voimakasta varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa Helsinki vetää omassa sarjassaan.

”Sinne, minne syntyy työpaikkoja, syntyy asuntomarkkinat ja siellä, mistä työpaikat häviää, häviää myös asuntomarkkinat”, Kyhälä toteaa.

Koronaepidemia on kuitenkin lisännyt ihmisten kiinnostusta asunnon ympäristöön, ja esimerkiksi perheet etsivät yhä useammin asuntoja, joista on lyhyt matka luontoon. Moni hakee myös lisää tilaa.

Se voi tarkoittaa hyvää kehyskunnille, jonne Kiinteistömaailma ennnustaa maltillista asuntojen hintojen nousua.

”Jos hyväksyy pendelöinnin, kohtuuhintainen asuminen on mahdollista kehyskunnissa, mutta se tosiaan edellyttää hyviä liikenneyhteyksiä”, Kyhälä sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kiinteistömaailma ennustaa asuntojen hintojen jatkavan nousuaan kasvukeskuksissa – Uudiskohteista on jo pulaa”

 1. Asuntojen hinnat ovat jo kuplapääkaupunkiseudulla huomattavasti korkeammat kuin maailman metropoleissa, Lontoo, Berliini jne…olisko asuntohintakupla?

 2. Pääkaupunkiseudulla paikallinen kaavoitusmafia, politrukit, Hakaniemen-veroparatiisi ja ulkomaiset rak.liikkeet- & vaaliraha kompus mahdollistaa asunnoille jopa 50% myyntikatteen

  Kuten aiemmin on jo todettu, tästä toisesta jäljelle jäävästä puolikkaasta on jo yli puolet erilaisia veroja ja maksuja!!!!!

  Miksei Marinin nukkehallitus tee tästä koko Suomen ja hallituksen kärkihanketta

  Luulisi kaikkien maiden politrukkien olevan kiinnostuneita asiasta. Keksintönä verrattavissa lähes ikiliikkujaan

  Tällaista viritelmää kannattaisi käydä esitelmöimässä vaikka Sisiliassa tai Bhutanissa (VTV)

  Otaksun että näin tyhmiä lampaita ei löydy edes Uudestaseelannista

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat