Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaismiljönääri rakennuttaa Joroisiin luksuslomakylän – ELY-keskus myönsi miljoonatuen

Tietotekniikan yrityskaupoilla rikastunut suomalaismiljönääri Pekka Viljakaisen sijoitusyhtiö rakennuttaa Joroisiin viiden tähden matkailukeskuksen.

Matkailukohteeseen rakennetaan viisi noin 25 neliön laaksomajaa. Kuva: Ahopelto Capital

Hotelli ja vierailukohde Forest Suitesin tavoitteena on saada Järvi-Suomeen kotimaisia ja ulkomaisia matkailijoita sekä yritysvieraita, jotka arvostavat luontoa, ekologisuutta ja terveellistä elämäntapaa.

Kohteen rakennuttamisesta vastaa Viljakaisen perheen omistuksessa oleva sijoitusyhtiö Ahopelto Capital. Viljakainen on it-yhtiö TietoEvryn suurin henkilöomistaja.

Etelä-Savon ELY-keskus on myöntänyt Viljakaisen ravintola-alan yhtiölle Tmi Ahopelto Servicelle investointitukea kohdetta varten. Avustusta on myönnetty viime vuoden lopulla tehdyllä päätöksellä yli miljoona euroa eli yhteensä 1 071 124,25 euroa.

Viljakainen tunnetaan myös läheisistä suhteistaan Venäjän ylimpään poliittiseen johtoon. Hän on toiminut esimerkiksi Venäjän entisen presidentin ja pääministeri Dmitri Medvedevin neuvonantajana innovaatio- ja teknologia-asioissa. Hän on myös Venäjän postihallituksen jäsen. Lisäksi Viljakainen on yksi neuvonantajista venäläisen ”Piilaakson” eli teknologiakeskus Skolkovon kehittämisessä.

Luvat valmiina

Joroisten kunta on myöntänyt hankkeelle rakennusluvan ja luvituksen mukaan Pihlasjärven rannalle nousee viisi suurempaa noin 70 neliömetrin loma-asuntoa, viisi noin 25 neliön ”majamaista” luksusmökkiä ja rantasauna sekä noin 200 neliön huoltorakennus, johon sijoittuu esimerkiksi kuntosali. Hankkeen yhteydessä laajennetaan jo olemassa olevaa kahvilan/ravintolan keittiötä noin 50 neliömetrin laajennuksella. Rakennukset sijoitellaan eri puolille 10,5 hehtaarin puutarhaa ja Pihlasjärven rantaa.

Alue sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Joroisten keskustasta etelään. Hankkeen on tarkoitus valmistua vuonna 2023. Alueella on jo aloitettu valmistelevat työt.

Forest Suitesin idea noudattaa viime aikojen matkailutrendiä, jossa rakennetaan pieniä, majamaisia kahden hengen luksusmökkejä järvi- tai tunturimaisemien äärelle. Joroisten kohdetta markkinoidaan sen kestävän kehityksen mukaisilla arvoilla ja esimerkiksi sähköauton ja -veneen käyttömahdollisuudella.

Juttua täydennetty 6.4. kello 14.16 yritystuen määrällä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Suomalaismiljönääri rakennuttaa Joroisiin luksuslomakylän – ELY-keskus myönsi miljoonatuen”

 1. Melkoinen tukipotti, n. 1300 €/m2! Ja investorista voi päätellä että kädet hommataan halvalla idästä.

 2. Miksi valtio yleensä rahoittaa näitä kertakäyttörakennelmia? Elinkaarikustannukset suuret. Lappiin avustetut lasi-iglut vielä hullumpia.

 3. Hankkeessa yllättävää on se, jos matkailukäyttöön tehdään luksuskesämökkejä eikä ympärivuotista kohdetta. Ylen tämänpäiväisen uutisen mukaan: ”Liikeidean mukaan hotellialue on toiminnassa noin kahdeksan kuukautta vuodessa, toukokuusta tammikuun puoliväliin.”

  https://yle.fi/uutiset/3-11872578

  Valtio ja EU rahoittaa hankkeita mm. työllistävyysperusteella. Samaisen uutisen mukaan kohteeseen liittyy 7 kokopäiväistä työpaikkaa. Jos kohdetta ei tehdä talvikäyttöiseksi, niin ympärivuotisia työpaikkoja ne eivät kuitenkaan taida olla.

  Tänä vuonna järvenrantarakentamista nähtäneen tavanomaista enemmän. Saimaalla hankkeita on kuulemma viriämässä nyt paljon, ja ilmeisesti muualakin Suomessa. Mökkitonteilla on ollut kovaa kysyntää nyt, ja vanhoja mökkejäkin on ilmeisesti ostettu purettavaksi uuden mökin rakentamiseksi. Osassa pienistä kunnista on rakennuslupien käsittely vuosien tauton jälkeen alkanut taas ruuhkautua, kun nyt luvanvaraisia hankkeita on taas liikkeellä, vaikka välissä niitä oli vain vähän.

  Uutisessa mainittuun kohteeseen ei kai ihan Saimaalta veneellä pääse, kun paikan lähijärvet eivät taida olla vene-yhteydessä Saimaaseen, vaikka Saimaa onkin vain parin kilometrin päässä.

 4. 1 071 124,25 euroa! Tähän hankkeeseen. Siis ihanko oikeasti! Voi hyvää päivää!

  1. Samaa sarjaa Businee Finlandin rahan kylvämisen kanssa.

 5. Aivan turha hanke kun muutkin kohteet on henkitoreissaan kohta, joko kylä täynnä lomakyliä jo. Multimijonäärille puuharahaa Elyltä.

 6. Jos Ruuponsaartakin olisi aikanaan tuettu noin avokätisesti, niin Ylä-Keiteleellä soitto soisi edelleen!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat