Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälitysketju: Asuntojen hinnat voivat laskea myös pääkaupunkiseudulla

Sp-Koti perustaa analyysinsa sille, että pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen nousu on koronavuoden aikana ollut kovinta kymmeneen vuoteen. Vetovoimaisimmilla asuinalueilla hinnat ovat kivunneet pilviin, ja asunnoista on maksettu yli pyyntihintojen.

Kalasataman tornitalojen asunnot ovat valoisia, kun näkymät ovat esteettömiä. Pieni ja korkea umpikortteli rajoittaa taivasnäkymää ja valoisuutta. Kuva: Jussi Helttunen

Kiinteistönvälitysketju Sp-Koti varoittaa, että asuntojen hintojen nousu saattaa olla pysähtymässä pääkaupunkiseudulla. Sp-Kodin mukaan myös pääkaupunkiseudulla on syytä varautua hintojen laskuun.

Kiinteistönvälittäjä perustaa analyysinsa sille, että pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen nousu on koronavuoden aikana ollut kovinta kymmeneen vuoteen. Vetovoimaisimmilla asuinalueilla hinnat ovat kivunneet pilviin, ja asunnoista on maksettu yli pyyntihintojen.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen katsoo, että nykyinen asuntojen hintojen nousutahti ei tule jatkumaan pääkaupunkiseudulla enää pitkään. Rantanen uskoo hintojen tilastollisesti hieman laskevan tai vähintäänkin nykyisen hintatason kehityksen pysähtyvän.

”Niiden, jotka ovat nyt maksaneet asunnostaan korkean hinnan ja suunnittelevat myyntiä seuraavan
kahden vuoden aikana, kannattaa varautua siihen, etteivät he välttämättä tule saamaan omiaan takaisin”, Rantanen sanoo tiedotteessa.

Poikkeuksena ovat tietyt vetovoimaisimmat asuinalueet Helsingissä ja Espoossa sekä uniikit kohteet.
Suomessa on paljon varallisuutta ja yrityskauppojen myötä vaurastuneita, jotka ovat valmiita maksamaan
uniikeista kohteista jopa miljoonia. Niissä hinnanmääritys on ylipäänsä erittäin vaikeaa.

”Uskoisin myös, että tilanteen normalisoiduttua kauppoja tehdään enemmän eri koko- ja hintaluokan
asunnoista kuin nyt. Oletan, että kiinnostus pienemmän ja edullisemman kokoluokan asuntoihin kasvaa
Espoon rivitaloasuntojen ja omakotitalojen sekä Helsingin isojen huoneistojen sijaan”, Rantanen sanoo.

Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntin mukaan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoihin vaikuttaa merkittävästi se, aloittavatko yliopistot ja korkeakoulut lähiopetuksen syksyllä.

”Jos aloittavat, uskon sen näkyvän ensimmäisenä yksiöiden kaupan vilkastumisena”, Jäntti sanoo.

Jukka Rantanen uskoo, että samalla myös nyt tyhjillään olevat vuokrayksiöt täyttyvät nopesti.

”Opiskelijoiden tulon myötä pääkaupunkiseudulla on kohta taas huutava pula vapaista vuokra-asunnoista”, Rantanen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälitysketju: Asuntojen hinnat voivat laskea myös pääkaupunkiseudulla”

 1. ”…pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoihin vaikuttaa merkittävästi se, aloittavatko yliopistot ja korkeakoulut lähiopetuksen syksyllä.”

  Todennäköisin vaihtoehto yliopistoissa ja korkeakouluissa ensi syksylle on jonkinlainen hybridi, jossa tarjolla on sekä lähiopetusta että mahdollisuus tehdä opintoja etänä niillä aloilla, joilla etäopiskelu on mahdollista. Asuntomarkkinoiden kannalta se voi merkitä sitä, että opiskelija-asuntojen tarve jää tavanomaista pienemmäksi ainakin vielä ensi syksyn ajaksi. Tuskin oppilaitoksia enää kiinni niin laajasti pidetään kuin oli viime syksynä, mutta nyt kun moni on jo tottunut etäopintoihin, ja yliopistot ja korkeakoulut tehneet digiloikan opetuksessaan, niin digiopetustarjontavaihtoehto jatkunee monilla aloilla riippumatta siitä, tuleeko lähiopetusta, ja osa jatkanee opintoja etänä. Etäopetustarjonta on mahdollistanut erinomaisesti opinnot yli yliopisto- ja maarajojenkin ilman, että on tarvinnut muuttaa perheen (puolison, lasten tai vanhempien) luota mihinkään opintojen perässä. Voi olla, että vuokramarkkinoilla on tavanomaista enemmän tyhjiä asuntoja koko tämän vuoden ajan.

 2. Mitä asuntojen hintojen kehitykseen tulee Suomessa tulevaisuudessa, sitä en lähde nyt arvailemaan. Mutta kiinnitän vielä huomiota naapurimaahan.

  Ruotsissa, jossa korona yhä leviää laajasti, hinnat ovat nousseet Business Timesin mukaan peräti 19 prosenttia yhdessä vuodessa, indikaattorina ollessa Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index, HOX Sweden: https://www.businesstimes.com.sg/real-estate/swedish-house-prices-soar-at-fastest-pace-ever

  Noin valtavia vuositason hintamuutoksia ei ole asuntomarkkinoilla viimeisen 100 vuoden aikana kai nähty kuin lähinnä sellaisissa poikkeusoloissa olevissa maissa, joissa inflaatio on ollut joko lähdössä roimaan nousuun tai joissa inflaatio on jo lähtenyt käsistä.

  Nyt on aiempaa enemmän asuntoja tyhjillään. Toisaalta taas naapurimaan asuntomarkkinoilla tapahtuu kummia, ja osa sijoittajista voi pohtia asiaa niinkin, että Suomesta saa asuntoja suhteessa isommalla hintaerolla Ruotsiin nähden kuin aiemmin. Ruotsin valtio on elvyttänyt voimakkaasti korona-aikana korkojen ollessa alhaalla ja paisuneet kassat ovat sitten valuneet muun ohella asuntomarkkinoille niin, että hinnat ovat askeltaneet uusiin sfääreihin.

  Kovin pitkiä aikoja mitään 19 prosentin vuosinousuja ei Ruotsinkaan asuntomarkkinoilla nähtäne, vaan mikä menee nopeasti ylös, voi tulla sieltä jossain kohtaa alaskin – ellei sitten ylös menneiden asuntojen hintojen mukana yleinen hintatasokin lähde kiitämään.

  1. Tuo Business Times -linkki, jossa puhutaan 19 prosentin hinnannoususta Ruotsin asuntomarkkinoilla vuositasolla, oli siis julkaistu päivämäärällä 21.5.2021 eli se on niinkin tuore juttu kuin julkaistu tänään. Jos asumisen hinnat ovat Ruotsissa nopeasti ihan uusissa sfääreissä, se voi tuoda Ruotsiin paineita mm. palkkojen korottamiseen, mikä voi taas heijastua Ruotsissa yleiseen hintatasoon jne. Ruotsin talous on kärsinyt koronasta vähemmän kuin monen muun maan, ja elvytystoimet ovat vielä lisänneet kierroksia jo valmiiksikin suhteellisen kuumana käyneessä taloudessa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat