Kokeile kuukausi maksutta

Sweco laski omien toimintojensa hiilijalanjäljen – Odotetut tekijät vaikuttavat tuloksiin eniten

Sweco Finland on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin.

Sweco on laskenut omien toimintojensa hiilijalanjäljen ja tietää nyt, millä toimenpiteillä tavoittelee hiilineutraaliutta.

Swecon merkittävin kädenjälki on asiakkaiden hankkeissa tehdyssä suunnittelutyössä: suunnitelluissa rakennuksissa, asuinalueissa, infrassa, teollisuuslaitoksissa ja energiajärjestelmissä. Omien toimintojen tarkastelua ei kuitenkaan voi jättää huomiotta.

”Ilmastonmuutoksen hidastamisessa tarvitaan tekoja yrityksiltä. Hiilijalanjälkilaskenta on tapa ymmärtää yrityksen ympäristö- ja kestävyysvaikutuksia. Vaikka olemme tunnistaneet, että vaikutuksemme on suurin asiakasprojekteissa, meidän on huolehdittava myös omasta osuudestamme”, Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin sanoo yhtiön tiedotteessa

Sweco on laskenut omien toimintojensa hiilijalanjäljen vuoden 2020 osalta, minkä pohjalta se asetti hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2030.

Globaalisti Sweco on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Viime syyskuussa Sweco-konserni sitoutui lisäksi Science Based Targets -aloitteen mukaisiin päästövähennyksiin. Tammikuussa valmistunut hiiljalanjälkilaskelma erittelee Swecon Suomen toiminnoista aiheutuvat päästöt.

Laskentaan kuuluu useita vaiheita

Hiilijalanjälkilaskenta noudatti Greenhouse Gas Protocol -standardia, jossa suorat ja epäsuorat päästöt luokitellaan Scopen 1, 2 ja 3 mukaan.

Scopen 1 ja 2 päästöt syntyvät yrityksen omasta toiminnasta. Scope 1 -luokan päästöjä ovat esimerkiksi ajoneuvojen polttoainepäästöt, Scope 2 -luokan ostoenergia, kuten kiinteistöjen käyttämä sähkö, kaukolämpö ja kaukokylmä.

Scope 3 -luokka kuvaa epäsuoria päästöjä, kuten hankittuja palveluita, jätehuoltoa ja logistiikkaa.

”Hiilijalanjälkilaskentaan kuuluu useita vaiheita, kuten testilaskentaa ja nykytilan arviointia kuiluanalyysilla. Tarkastelimme raportointivalmiuksiamme ja laskimme lähtö- ja vertailukohdan, eli vuoden 2020 hiilijalanjäljen”, Swecolla laatu- ja ympäristöpäällikkönä toimiva Päivi Hakoma sanoo.

Suurimmat päästöt toimistojen energiankulutuksesta ja liikkumisesta

Swecon omien toimintojen hiilijalanjäljestä merkittävin osa muodostuu toimistojen energiankäytöstä ja liikkumisesta, kuten työmatkoista.

Hakoman mukaan tulos vastaa ennakko-odotuksia suunnitteluyrityksen hiilijalanjäljestä ja tietotyöstä aiheutuvista päästöistä.

Kun päästölähteet ovat tiedossa, toimenpiteitä ja toimintatapoja voidaan lähteä miettimään. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kestävyyskriteerien tuomista osaksi hankintaohjeita ja energiankäytön linjaamista uusiutuvien energiamuotojen käyttöön ja kulutuksen seurantaan. Kalustoa uusitaan hallitusti ja järkevästi sen vanhentuessa, ja jatkossa valtaosa Swecon hankkimasta sähköstä on täysin uusiutuvaa. Kulutustietoja seurataan aktiivisesti, jotta poikkeamiin voidaan reagoida heti.

”Matka hiilineutraaliuteen on pikemminkin maratoni kuin pikamatka. Matkalle osuu välillä esteitä, joskus vesiesteitäkin, joihin pitää vähän sukeltaa. Laskennan avulla haarukoimme sitä, mistä meillä on tietoa ja miten sen kattavuutta ja luotettavuutta voidaan viedä eteenpäin. Pelkkä tieto ei riitä, vaan on ymmärrettävä, mitä se meille kertoo ja miten voimme jatkaa eteenpäin kohti tavoitettamme”, Andelin sanoo.

Tiedon pohjalta onkin tekeillä hiilitiekartta, joka viittoo toimenpiteet kohti hiilineutraaliutta. Hakoman mukaan raportoinnin avulla nähdään, miten päästöjen väheneminen kehittyy, jolloin korjaavia ja uusia toimenpiteitä voidaan hienosäätää ja asettaa matkan varrella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sweco laski omien toimintojensa hiilijalanjäljen – Odotetut tekijät vaikuttavat tuloksiin eniten”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat