Kokeile kuukausi maksutta

Isännöintiliitto: Tupakointikielto sisätiloihin ja parvekkeille taloyhtiön enemmistöpäätöksellä

Isännöitsijäliiton mukaan ongelmat liittyvät tupakointikiellon monimutkaisen hakuprosessin lisäksi sen valvontaan.

Isännöitsijöiden mielestä taloyhtiöt tarvitsevat tehokkaita keinoja puuttua tupakointikieltojen rikkomiseen. Nyt valvonta edellyttää sekä taloyhtiön että kunnan viranomaisten aktiivisuutta eikä resursseja siihen ole aina riittävästi.

Taloyhtiöt ovat saamassa entistä kattavamman mahdollisuuden puuttua häiritsevään tupakointiin taloyhtiön hallitsemilla piha-alueilla. Isännöintiliiton mielestä sosiaali- ja terveysministeriön ehdottama lakimuutos ei kuitenkaan ratkaise niitä keskeisiä ongelmia, joita taloyhtiöillä on nykyisen tupakkalain kanssa.

”Taloyhtiöillä tulisi olla mahdollisuus kieltää tupakointi enemmistöpäätöksellä myös osakashallinnassa olevissa sisä- ja ulkotiloissa, kuten asunnoissa ja parvekkeilla. Jos tupakointi kielletään yhtiön piha-alueilla, se voi siirtyä entistä enemmän sisätiloihin”, toteaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Isännöitsijöiden etujärjestön mukaan ongelmat liittyvät tupakointikiellon hakemisen lisäksi sen valvontaan. Molemmat ovat taloyhtiöille kalliita ja byrokraattisia prosesseja, eikä lakimuutos tuo tähän tarpeeksi helpotusta.

Tällä hetkellä taloyhtiöillä on rajalliset mahdollisuudet puuttua asunnoissa tapahtuvaan tupakointiin, vaikka se voi häiritä naapureita. Tupakointikieltoa pitää hakea kunnalta ja sen määrääminen edellyttää muun muassa laajoja selvityksiä kiellon tarpeellisuudesta.

”Taloyhtiöt eivät ole olleet valmiita tekemään kalliita selvitys- ja korjaustoimenpiteitä asunnoissa tapahtuvan tupakoinnin takia, koska se on hankalaa ja niistä aiheutuu huomattavia kustannuksia”, Valkama muistuttaa.

Myös valvonta tehotonta

Toinen tupakkalain keskeinen ongelma liittyy Isännöintiliiton mukaan sen monimutkaiseen valvontaan, johon esitetty lakimuutos ei tuo helpotusta.

”Taloyhtiöt tarvitsevat tehokkaita keinoja puuttua tupakointikieltojen rikkomiseen. Nyt valvonta edellyttää sekä taloyhtiön että kunnan viranomaisten aktiivisuutta eikä resursseja siihen ole aina riittävästi”, Valkama muistuttaa.

Asukkaat ovat häiritsevästä tupakoinnista herkästi yhteydessä isännöitsijöihin, joilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta puuttua asunnoissa tai parvekkeilla tapahtuvaan tupakointiin. Isännöitsijä voi vain kehottaa keskustelemaan tupakoivan naapurin kanssa, tiedottaa tupakointikiellosta asukkaille tai ehdottaa hallitukselle, että tupakointikieltohakemus käsitellään yhtiökokouksessa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Isännöintiliitto: Tupakointikielto sisätiloihin ja parvekkeille taloyhtiön enemmistöpäätöksellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat