Kokeile kuukausi maksutta

Nordea: Asuntojen kovin hintaralli voi olla hiipumassa – etätyö lisää kysyntää myös kehyskunnissa

Nordean ekonomistin Juho Kostiaisen mielestä riittävä rakentaminen on ainoa lääke asuntohintojen nousun hillitsemiseksi ja sitä kautta osaavan työvoiman varmistamiseksi kasvukeskuksiin.

Nordean mukaan hintojen nousu  maltillisempaa seuraavat vuodet. Kaupunkien sisällä voi kuitenkin tapahtua suuriakin hyppäyksiä esimerkiksi liikenneyhteyksien parantuessa.

Asuntojen kysyntä ja sitä myötä hintojen nousu on ollut koronavuonna ennätystasolla. Nordea ennustaa, että tarjonnan väheneminen tulee rajoittamaan vuoden loppua kohden asuntokauppamääriä, mutta lisää samalla hintojen nousupainetta.

Toisaalta rakentaminen kasvukeskuksissa on kiihtynyt, mikä voi tarkoittaa maltillisempaa hintakehitystä tulevina vuosina. Lisäksi muuttoliike kaupunkeihin on hidastunut ja suuntautunut enemmän kehyskuntiin. Tämän ilmiön ennustetaan jäävän osittain pysyväksi ja tuovan vastavoimaa pitkään jatkuneeseen asuntohintojen voimakkaaseen polarisaatioon eri alueiden välillä, Nordea arvioi.

”Etätyöt varmasti lisääntyvät jatkossakin, joten kehyskuntien nousu jäänee pitkäaikaisemmaksi ilmiöksi. Toisaalta pienet asunnot, kuten keskustayksiöt ovat käyneet kaupaksi ja liikkeellä on ollut niin sijoittajia kuin ensiasunnon ostajia. Vapaita vuokra-asuntoja on ollut nyt paljon, joten asuntosijoittajat hyötyvät opiskelijoiden palaamisesta lähiopetukseen”, kertoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen tiedotteessa.

Hänen mielestään riittävä rakentaminen onkin ainoa lääke asuntohintojen nousun hillitsemiseksi ja sitä kautta osaavan työvoiman varmistamiseksi kasvukeskuksiin.

”Mikäli rakentaminen pysyy nykytasoilla myös tulevina vuosina eikä väestönkasvu kiihdy merkittävästi, on hintojen nousu  maltillisempaa seuraavat vuodet. Kaupunkien sisällä voi kuitenkin tapahtua suuriakin hintojen nousuja, kun alueet kehittyvät esimerkiksi liikenneyhteyksien parantuessa”, Kostiainen arvioi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nordea: Asuntojen kovin hintaralli voi olla hiipumassa – etätyö lisää kysyntää myös kehyskunnissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat