Kokeile kuukausi maksutta

Pientalorakentaminen kääntyi vihdoin nousuun – ”Meillä on omakotitalovaje, joka on suurentunut viime vuosina”

Omakotirakentaminen on kääntynyt usean vuoden hiljaiselon jälkeen nousuun. Käänne yllätti pientaloalan, mutta suunta on selvä.

Talovalmistajilla saattaa olla omia rakennuttamiskohteita isommista tonteista lohkotuilla aloilla etenkin seuduilla, joilla tonttimaasta on pulaa. Kuva: Jussi Helttunen

Vuodesta toiseen suomalaiset nostavat toiveidensa asumismuodoksi omakotitalon. Kodin, jossa on neliöitä, piha ja melko pitkälle suotu valta määrätä asumisesta itse. Tästä huolimatta pientalorakentamisen aloitusmäärät ovat viime vuosina olleet alhaiset. Pohjakosketus otettiin vuonna 2015, jolloin rakennettiin vain 6500 omakotitaloa, kun huippuvuosina 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä vuotuisten aloitusten määrä nousi yli 15000 omakotitalon.

Viime vuosi toi muutoksen tilanteeseen. Aloitusmäärät kääntyivät kasvuun, ja vuoden viimeisellä neljänneksellä nähtiin jo selvät vauhdittumisen merkit. Kuluvana vuonna tahti on jatkunut ja käyrät osoittavat voimakasta kasvua talovalmistajien myynnissä. Myönnettyinä rakennuslupina pientalojen uusi tuleminen alkaa selvemmin näkyä syksyllä. Omakotirakentamisessa eletään nyt mielenkiintoisia aikoja sekä talovalmistajien että uutta kotia suunnittelevien kuluttajien näkökulmasta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pientalorakentaminen kääntyi vihdoin nousuun – ”Meillä on omakotitalovaje, joka on suurentunut viime vuosina””

Viimeisimmät näkökulmat