Kokeile kuukausi maksutta

Wärtsilä ja Vantaan Energia aloittavat P2G-laitoksen esisuunnittelun – voimala käynnistyisi 2025

Päätös jatkaa projektia perustuu keväällä 2020 käynnistetyn konsepti- ja kannattavuusselvityksen tuloksiin.

Wärtsilä ja Vantaan Energia ovat sopineet suunnittelun jatkamisesta kohti investointipäätöstä. Toteutuessaan laitos olisi lajissaan Suomen suurin. (Kuva Vantaan Energia/Wärtsilä)

Teknologiayhtiö Wärtsilä ja energiayhtiö Vantaan Energia ovat tehneet yhteistyösopimuksen synteettistä metaania tuottavan Power-to-Gas (P2G) -laitoksen esisuunnittelusta.

Vuonna 2025 käyttöönotettavaksi suunniteltu laitos olisi Suomen suurin ja  ensimmäinen, joka tuottaa 10 MW:n polttoaineteholla hiilineutraalia synteettistä metaania kaupallisessa mittakaavassa. Synteettinen metaani tuotetaan talteenotetusta hiilidioksidista sekä uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä.

Osapuolet allekirjoittivat keväällä 2020 yhteistyösopimuksen konseptiselvityksestä, jossa tutkittiin Power-to-Gas-laitoksen kannattavuutta Vantaan Energian jätevoimalan yhteydessä. Päätös jatkaa projektia perustuu selvityksen jatkosuunnittelua ja kehittämistä tukevaan lopputulokseen.

Vantaan Energia tähtää hiilineutraaliuteen vuonna 2030 ja on ilmoittanut lopettavansa fossiilisten polttoaineiden käytön energiantuotannossaan vuoteen 2026 mennessä. ja P2G -laitos on tärkeä askel kohti tätä tavoitetta. Sen myötä yhtiö alkaisi käyttämään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä kaasun käytön, lämmityksen ja liikenteen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Samalla se tarjoaa Vantaan Energialle aivan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia.

Sijainti on vahva valtti

Hankkeessa Wärtsilä johtaa P2G -laitoksen teknistä esisuunnittelua. Valmistuttuaan laitos tuottaa synteettistä metaania uusiutuvilla energianlähteillä tuotetulla sähköllä, jolla vesi hajotetaan alkuaineikseen eli vedyksi ja hapeksi, ja vety yhdistetään jätevoimalan savukaasuista talteen otettuun hiilidioksidiin.

Tuotettava metaani kattaa laskelmien mukaan jopa 200 kuorma-auton polttoainetarpeen ja korvaa perinteisen, fossiiliperäisen maakaasun käytön kaukolämmön tuotannossa lämmityshuippujen aikaan.

“Laitoksen sijainti tuo mukanaan monia etuja. Meillä on puhdasta vettä ja tuulisähköä, ja sijainti mahdollistaa prosessissa syntyvän hukkaenergian hyödyntämisen kaukolämpönä. Sijainti mahdollistaa myös sähköntuotanto-, lämmitys- ja liikennesektorien välisen yhteyden”, toteaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen tiedotteessa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Wärtsilä ja Vantaan Energia aloittavat P2G-laitoksen esisuunnittelun – voimala käynnistyisi 2025”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat