Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan konkurssit kasvussa

Konkurssit kasvoivat tammi-heinäkuussa lukumäärällisesti eniten rakentamisen päätoimialalla. Toimialalla pantiin vireille 307 konkurssia.

Rakennusalan yritysten konkurssit ovat vähentyneet. Kuva Seppo Mölsä.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–heinäkuussa 2021 pantiin Suomessa vireille 1 447 konkurssia, mikä on 23 konkurssia (1,6 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 7 306, mikä on 785 henkilötyövuotta (9,7 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni tammi-heinäkuussa kaupan, muiden palveluiden, majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä teollisuuden ja kaivostoiminnan päätoimialoilla.

Konkurssit vähenivät eniten kaupan päätoimialalla (10,0 prosenttia) sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa (16,4 prosenttia), joissa molemmissa konkurssien määrä väheni 26 konkurssilla edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi tammi-heinäkuussa maa-, metsä- ja kalatalouden, rakentamisen sekä kuljetuksen ja varastoinnin päätoimialoilla. Konkurssit kasvoivat lukumäärällisesti eniten rakentamisen päätoimialalla. Toimialalla pantiin vireille 307 konkurssia, mikä on 22 konkurssia (7,7 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin.

Määräaikainen laki rajoitti konkurssiin hakemista

Konkurssilakia on muutettu muutaman kerran koronakriisin aikana. Konkurssiin hakemista rajoitettiin määräaikaisella lakimuutoksella 1.5.2020 alkaen, ja lakimuutos oli voimassa viime vuoden loppuun.

Tänä aikana konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala.

Uusin väliaikaislaki on voimassa helmikuun alusta syyskuun loppuun 2021 saakka. Se estää velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin lyhytkestoisten maksuvaikeuksien vuoksi. Lakimuutokset ovat rajoittaneet velkojan mahdollisuutta hakea velallista konkurssiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan konkurssit kasvussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat