Kokeile kuukausi maksutta

YIT alkaa vaatia EU:n ja ETA:n ulkopuolisilta lähetetyiltä työntekijöiltä oleskelulupaa

YIT täsmentää käytäntöjään koskien EU/ETA-maiden ja Sveitsin ulkopuolelta lähetettyjä työntekijöitä. Heiltä edellytetään 1. lokakuuta alkaen solmituissa urakka- ja aliurakkasopimuksissa Suomen myöntämää oleskelulupaa ja siihen liittyvää työnteko-oikeutta.

Kuva: YIT
Kuuntele juttu

Aiempi, lainsäädäntöä noudattanut toimintatapa salli EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta lähetettyjen työntekijöiden työskennellä Suomessa EU-lähtömaan työluvalla.

Lähetyt työntekijät ovat työntekijöitä, jotka ulkomainen yritys lähettää työskentelemään Suomeen. Viranomaisten tilastot ja tutkimustieto osoittavat, että toisesta maasta lähetetyt EU- ja ETA-alueen ulkopuoliset työntekijät ovat alttiimpia heikommille työehdoille, työperäiselle hyväksikäytölle ja muille harmaan talouden ilmiöille. Tapauksissa käytetään usein hyväksi henkilön puutteellista tietoa suomalaisen työelämän säännöistä tai tämän huolta omasta työ- ja oleskeluluvasta. Hyväksikäytön riskiä lisää myös kielimuuri. Myös YIT:n havainnot tukevat tätä.

Jatkossa EU- ja ETA-alueen ulkopuoliset, lähetetyt työntekijät voivat työskennellä YIT:llä Suomessa ilman Suomen myöntämää työntekijän oleskelulupaa tai muuta työnteko- ja oleskeluoikeutta vain tarkoin määritellyissä poikkeustapauksissa, joihin lukeutuvat esimerkiksi erikoisosaamista vaativa tilapäinen asennustyö tai EU-maan myöntämä muukalaispassi.

Linjaus on lisä YIT:n jo pitkään toteuttamaan vastuullisuustyöhön, jolla yhtiö pyrkii varmistamaan, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti riippumatta heidän kotimaastaan tai muusta taustastaan. Muun muassa kymmenellä eri kielellä toimiva whistleblower-kanava on mahdollistanut työntekijöiden ilmoitukset havaitsemistaan poikkeamista täysin anonyymisti jo yli 10 vuoden ajan.

”Yritysten tulee aiempaa vahvemmin sitoutua taisteluun harmaata taloutta ja ihmisoikeusrikkomuksia vastaan kehittämällä konkreettisia ratkaisuja. Meiltä on löydyttävä rohkeutta muuttaa pelisääntöjä”, YIT:llä hankintaketjusta vastaava johtaja Juhana Häkkänen sanoo tiedotteessa.

YIT kutsuu kaikki rakennusalan toimijat mukaan talkoisiin, uudistamaan ja ottamaan käyttöön toimintatapoja, joilla jokaisen työntekijän oikeudenmukainen kohtelu voidaan taata.

”Suurimpana suomalaisena ja merkittävänä pohjoiseurooppalaisena rakennusyhtiönä koemme velvollisuudeksemme ohjata alamme käytäntöjä uuteen suuntaan. Lähetettyjä työntekijöitämme koskeva linjaus on vahva lisäys jo käynnissä olevan vastuullisuustyömme rinnalle. Tehtävää alallamme kuitenkin riittää edelleen, ja siihen tarvitsemme jokaisen toimijan sitoutumista.”

Linjaus koskee nimenomaan lähetettyjä työntekijöitä. EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevat henkilöt voivat edelleen tulla YIT:n työmaille Suomen myöntämällä työntekijän oleskeluluvalla tai muulla työnteon oikeuttavalla perusteella Suomesta (esim. turvapaikanhakijat tai pysyvä oleskelulupa Suomessa).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT alkaa vaatia EU:n ja ETA:n ulkopuolisilta lähetetyiltä työntekijöiltä oleskelulupaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat