Kokeile kuukausi maksutta

Hartelan vetämä ryhmä voitti Turun konserttitalon tarjouskilpailun

Turun kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina 18. lokakuuta Turun konserttitaloa koskevan tarjouskilpailun voittajaksi ryhmittymä Harmonian. Seuraavaksi käynnistyy taloa koskeva hankesuunnittelu.

Harmonia-ryhmittymän havainnekuva Turun konserttitalosta. Kuva: Hartela Länsi-Suomi, PES-Arkkitehdit, WSP Finland, Laidun-design

Harmonia-ryhmittymän muodostavat Hartela Länsi-Suomi, PES-Arkkitehdit ja WSP Finland sekä alihankkijana Laidun-design.

Tarjouskilpailun toisessa vaiheessa vertailussa oli mukana kolme ehdotusta. Voittanut Harmonia sekä lisäksi Ryhmittymä Aural (Skanska Talonrakennus, Arkkitehdit Kontukoski, Skanska Infra ‒ nimettyinä alihankkijoina Henning Larsen Architects A/S, A-Insinöörit Suunnittelu, Ramboll Finland) sekä Ryhmittymä SRV – ALA (SRV Rakennus, Arkkitehtitoimisto ALA ‒ nimettynä alihankkijana Akukon).

Valintaa ei tehty yksinomaan suunnitteluratkaisun perusteella. Vertailu tehtiin laadullisten tekijöiden (painoarvo 80 %) ja hintaosan perusteella (painoarvo 20 %).

”Konserttitalon hankintamenettelyksi valittiin projektiallianssi. Tällä tavoin pyritään varmistamaan, että korkeat laatuvaatimukset omaava ja arvokkaalle paikalle rakentuva ainutlaatuinen rakennus toteutetaan tilaajan asettamien tavoitteiden ja tavoitekustannusten mukaisina”, arviointiryhmän puheenjohtaja ja hankkeen vetäjä, kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää sanoo tiedotteessa.

”Nyt esitelty ehdotussuunnitelma on sellaisenaan hyvä lähtökohta kehitysvaiheen suunnittelulle. Suunnitelma tulee tarkentumaan ja muuttumaan moneltakin osin kehitysvaiheen aikana seuraavan puolentoistavuoden aikana. Samalla nyt esitellyn ehdotussuunnitelman periaatteet tarkentuvat tavoitekustannuksen ja muiden tilaajan tavoitteiden puitteissa lopullisiksi toteutussuunnitelmiksi. Tämän jälkeen rakentamispäätös on mahdollista tehdä kaupunginvaltuustossa alkuvuodesta 2023, jolloin rakennus olisi käyttöönotettavissa vuoden 2025 loppuun mennessä”, Suonpää jatkaa.

Turun pormestari Minna Arven mukaan koko hanke etenee aikataulun mukaisesti ja nyt tehty päätös mahdollistaa konserttitalon rakentamisen niin, että Turun filharmoninen orkesteri voi siirtyä uusiin tiloihin suoraan ilman väistötiloja.

Valittu suunnitteluratkaisu kunnioittaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta Kaupunginteatterin ja virastotalon muodostamaa kokonaisuutta. Konserttitalo muodostaa Kaupunginteatterin kanssa luontevan kokonaisuuden, jossa rakennusten väliin syntyy uusi urbaani aukio, jonne sijoittuu myös Konserttitalon pääsisäänkäynti. Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri hakee innoituksensa ympäröivistä rakennuksista, mutta on kaarevilla muodoillaan näitä pehmeämpi.

”Suunnitelma selkeästi osoittaa, että valittu sijainti on paitsi kaupunkikuvallisesti luonteva myös kooltaan riittävä sekä myös hyvin monipuolisia toiminnallisia synergiahyötyjä Kaupunginteatterin kanssa tarjoava. Yhdessä ne tulevat muodostamaan pohjoiseurooppalaisittain aivan poikkeuksellisen kulttuurikokonaisuuden”, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

Rakennukseen tulee kaksi salia, konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali.

Pääsali suunnitellaan orkesterimusiikin esittämisen ehdoilla, ja huippuluokan akustiikasta tulee vastaamaan hankkeeseen myöhemmässä vaiheessa valittava akustikko. Orkesterimusiikin esittämisen lisäksi pääsali soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin, kuten sähköisesti vahvistettavan musiikin esittämiseen, kokous- ja kongressikäyttöön sekä pienimuotoisiin esityksiin. Orkesterimonttu mahdollistaa muun muassa oopperan esittämisen.

Sali on muodoltaan sovellettua kenkälaatikkomallia. Se muodostaa talon sydämen ja saliin tuleva päivänvalo antaa talolle selkeän karaktäärin myös illalla. Sisätilan muodot ovat kaarevia ja dynaamisia. Puupinnat luovat tilaan lämpimyyttä.

Näyttämö on mitoitettu 100 esiintyjälle, ja osa näyttämöstä on laskettavissa orkesterimontuksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hartelan vetämä ryhmä voitti Turun konserttitalon tarjouskilpailun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat