Kokeile kuukausi maksutta

Turku aikoo kehittää kauppahallin korttelia yhdessä JKMM:n kanssa

Turun kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan tiistaina 5. lokakuuta kauppahallin korttelin kehittämisen strategiset tavoitteet. Samalla kaupunginhallitus hyväksyi kehittämiseen liittyvän innovaatiokumppanuussopimuksen JKMM Arkkitehtien kanssa.

Turun kauppahalli. Kuva vuodelta 2008. Kuva: Karoliina Hjelm / IS
Kuuntele juttu

Nyt hyväksyttyjen strategisten tavoitteiden mukaisesti kauppahallin korttelin on tarkoitus olla tulevaisuudessa monipuolinen kaupan ja palvelujen ja toimistotyön keskittymä. Kortteliin voidaan rakentaa lyhyt- tai pitkäaikaiseen asumiseen tarkoitettuja tiloja kuitenkin siten, että asuinrakentaminen ei ole ristiriidassa keskustan monipuolisen tapahtumallisuuden kanssa. Asuminen ei ole korttelin täydennysrakentamisen ja uudistuksen pääkäyttötarkoitus.

Tavoitteiden mukaisesti kauppahallin toiminta avautuu tulevaisuudessa enemmän myös hallin ulkopuolelle. Kortteli sitoo tulevaisuudessa paremmin kaupallisen keskustan ydinkorttelit yhteen ja linkittää kaupallisen keskustan lähemmäs jokirantaa korttelin kulkuyhteyksien avulla. Kortteliin voidaan rakentaa pysäköintitilaa pyörille ja autoille.

Päätös kumppanuudesta JKMM:n kanssa liittyy helmikuussa päättyneeseen Sytytä Turku -kilpailuun, jonka tavoitteena oli löytää kaupungille kehittämispanostuksiin valmiita kumppaneita ja toteuttamiskelpoisia konkreettisia ehdotuksia keskusta-alueen elävöittämiseksi. Yksi kilpailun voittajista oli kumppanuudella toteutettava JKMM Arkkitehtien laatima ehdotus Turun kauppahallinkortteli 2026.

Korttelin kehittämisprojektin osana kauppahallin rakennuksen osalta tehdään oma kehityssuunnitelma, joka sisältää teknisen korjauksen lisäksi liiketoiminnan kehittämissuunnitelman.

Innovaatiokumppanuussopimuksen tavoitteena on saada kauppahallin kortteliin kokonaiskonsepti sekä kehitysaluetta koskeva toteutuskelpoinen suunnitelma kaavoituksen käynnistämiseksi sekä tutkia ja mallintaa keskustan elinvoimaa ja kilpailukykyä turvaavan hybridirakentamisen potentiaali ja hakea ratkaisumalli kauppahallin toimintojen turvaamiseksi. Kumppani kehittää yhteistyössä kaupungin omistamia kiinteistöalueita osana asemakaavoitettavaa aluetta ja saa kiinnityksen määräajaksi kaupungin omistamaan alueeseen innovatiivisen kehittämisidean tarkentamiseksi. Kumppani on myös vahvasti mukana koko korttelin kehittämisessä.

Kaupunki vastaa kokonaisuuden ohjauksesta, kauppahallin peruskorjauksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman laatimisesta, viestintäsuunnitelmasta ja koko korttelin kaupallisen konseptin laatimisesta. Tuotosten yhteensovittaminen ja koordinointi sekä sisällöllinen päävastuu kaupungin omistamien kiinteistöalueiden osalta on kumppanilla. Korttelin kehittämisen edetessä alueelle muodostuu eri hankkeita ja alueen kehittäminen etenee todennäköisesti vaiheittain.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turku aikoo kehittää kauppahallin korttelia yhdessä JKMM:n kanssa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat