Kokeile kuukausi maksutta

Valtava remontti sulkee suuren osan Redistä vain kolme vuotta avautumisen jälkeen – Helsingin kauppa­keskuksissa juhlitaan jo koronaviruksen kukistumista

Redissä aloitetaan iso uudistushanke vain kolme vuotta kauppakeskuksen avaamisen jälkeen. Myös Kampissa ja Triplassa tulevaan suhtaudutaan positiivisesti.

Kauppakeskus Redi. Kuva: Ivan Bessedin / IS

Kauppakeskus Redissä Helsingin Kalasatamassa on tiistaiaamupäivänä verkkainen tunnelma. Urban Green -kukkakaupassa kasveja on kuitenkin hypistelemässä useampi asiakas.

Kukkakauppa sijaitsee ykköskerroksessa metrolle vievien liukuportaiden lähellä.

”Meillä on käynyt koko ajan asiakkaita. Olemme toki tässä keskeisellä paikalla, mutta tuntuu, että koko Redissä on kyllä liikennettä”, kertoo Urban Greenin floristimestari Jaana Korhonen.

Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen vahvistaa havainnon. Kesän aikana Redissä päästiin samoihin asiakasmääriin kuin vuonna 2019.

”Tällä hetkellä ollaan Redin alkuperäisen normaalin tasolla vähintään”, Salminen sanoo.

Elokuun kokonaismyynti oli Salmisen mukaan Redin historian neljänneksi paras. Redi avattiin vuoden 2018 syyskuussa, eli se ehti toimia noin puolentoista vuoden ajan ennen koronapandemiaa.

Kun Redin käytävillä tällä hetkellä kävelee, havaitsee pian, että kauppakeskuksessa on suuri määrä tyhjiä liiketiloja. Tyhjien tilojen määrää selittää Salmisen mukaan osaltaan se, että kauppakeskusta uudistetaan.

”Meillä on noin 6 000 neliömetriä kehityshankkeen alla. Työt liiketiloissa ovat joko käynnissä tai käynnistymässä.”

Kaikkiaan Redissä on liiketilaa hieman yli 60 000 neliömetriä. Remontti koskee siis kymmenesosaa kauppakeskuksesta.

Kehityshanke tarkoittaa Salmisen mukaan kaupallista kokonaisuuden uudistamista. Ensimmäisenä osana uudistusta K1-kerrokseen eli kauppakeskuksen pohjakerrokseen on määrä avata joulukuussa 2022 S-market. Ykköskerrokseen puolestaan aletaan rakentaa uutta ravintolamaailmaa, joka pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2023 kevään aikana.

Myös kakkoskerroksessa valmistellaan parhaillaan liiketiloja uusia vuokralaisia varten. Osaan nyt tyhjillään olevista liiketiloista siirtyy yrityksiä K1-kerroksesta.

Liiketilaa on vapautunut hiljattain paljon siksi, että kolmevuotiset vuokrasopimukset umpeutuivat.

”Moni yrittäjä ilmoitti koronan kurittamana hyvin varhaisessa vaiheessa, että he eivät tule jatkamaan. Se osaltaan vauhditti päätöstä lähteä valmistelemaan tätä kehityshanketta.”

Salmisen mukaan uudistuksella pyritään ”kaupalliseen klusterointiin”, eli tarkoitus on keskittää enemmän samojen toimialojen yrityksiä samaan paikkaan.

”Haluamme kehittää kauppakeskusta siihen suuntaan, mitä tällä hetkellä ajatellaan, että tulevaisuus voisi olla.”

Käytännössä tulevaisuudenkuva tarkoittaa sitä, että yhä suurempi osa kauppakeskuksesta on varattu ravintoloille ja elämyksellisille palveluille.

”Paljon puhutaan siitä, että ihmisillä on nyt patoutunutta tarvetta kohdata toisiaan. Me yritämme tarjota niitä tiloja, joissa pääsee kohtaamaan. Ollaan panostettu viihdepalveluun – sellaiseen, missä ihmiset kokoontuvat ja tekevät asioita yhdessä.”

Myös muista kauppakeskuksista kerrotaan asiakasvirtojen lisääntyneen.

Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki kertoo, että kauppakeskuksessa käy tällä hetkellä yli 400 000 kävijää viikossa. Ennen pandemiaa kävijöitä oli viikossa noin puoli miljoonaa.

Pandemian aikana liikkeiden aukiolovaatimuksia supistettiin, mutta nyt Pasilan Triplassa on Kivimäen mukaan palattu koronaepidemiaa edeltäviin aukioloihin.

Liiketiloista 96 prosenttia on vuokrattuna.

”Joitakin liikkeitä on joutunut lähtemään, mutta tilalle on tullut jopa enemmän uusia. Tällä hetkellä markkina näyttää hyvältä”, Kivimäki kertoo.

Kampissa myynnit ovat kasvaneet keväästä lähtien joka kuukausi, kertoo kauppakeskusjohtaja Tiina Fågel. Hänen mukaansa tieto etätyösuosituksen päättymisestä on lisännyt kävijämäärää.

”Arvioimme loppuvuodesta palaavamme kävijämäärien ja myyntien osalta tasolle, joka meillä oli ennen pandemiaa”, Fågel sanoo.

Jotkut yritykset, esimerkiksi kotiin ja sisustukseen erikoistuneet liikkeet, ovat Fågelin mukaan päässet jo lähelle pandemiaa edeltäviä myyntilukuja.

Tyhjiä liiketiloja ei Kampissa Fågelin mukaan juuri ole.

”Meillä on itse asiassa loppusyksyn osalta luksushaaste. Meillä ei ole tarjota vapaita liiketiloja siinä määrin, mitä tiloihimme kohdistuu tiedusteluja”, Fågel kertoo.

Kaikissa liikkeissä asiakasmäärät eivät kuitenkaan vielä lähentele pandemiaa edeltäviä lukuja.

Äitiystarvikeliike Bebesin yrittäjä Päivi Laukkanen kertoo, että myymälän osalta myynnit ovat noin 30 prosenttia pienemmät kuin ne olivat ennen koronaepidemiaa.

”Loppukeväästä oli tunne, että ihmisiä oli enemmän liikkeellä. Nyt syksy on ollut taas vähän hiljaisempaa”, Laukkanen kertoo.

Bebesin myynnit ovat siirtyneet pandemian aikana enemmän verkkokaupan puolelle. Laukkanen on tyytyväinen siitä, että Kampissa jatketaan edelleen supistetuilla aukioloajoilla. Liikkeet ovat arkena auki aamukymmenestä iltakahdeksaan, kun ennen pandemiaa aukioloajat olivat aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

”On hyvä, että aukioloajoissa on jonkin verran joustoa.”

Laukkanen toivoo, että ihmiset alkaisivat taas liikkua enemmän, jotta myös Kamppiin riittäisi asiakkaita.

”Olisihan se tietysti kiva, että päästäisiin samoihin myynteihin kuin ennen koronaa.”

Jos asiakasmäärät eivät palaudu, on Laukkasen mukaan olemassa vaara, että liikkeen pitäminen ei ole enää kannattavaa.

”Olemme kuitenkin suhteellisen kalliilla paikalla Helsingin keskustassa. Mutta olen kyllä toiveikas, että eiköhän tämä tästä lähde palautumaan”, Laukkanen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtava remontti sulkee suuren osan Redistä vain kolme vuotta avautumisen jälkeen – Helsingin kauppa­keskuksissa juhlitaan jo koronaviruksen kukistumista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat