Ely-keskus varoittaa: Öljylämmityksen vaihtajille on esitetty jopa väärennettyjä avustuspäätöksiä

Lähes 18000 pientalon omistajaa on hakenut ely-keskuksen avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen, ja yli 9300 on saanut päätöksen. Lämmityksenvaihtobuumi on synnyttänyt myös ikäviä lieveilmiöitä, sillä avustuksen hakijat ovat kohdanneet jopa huijauksia.

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tietoon on tullut tapauksia, joissa lämmitysalan urakoitsija on toimittanut öljylämmityksen vaihtoa suunnittelevalle asiakkaalle virheellistä tietoa avustuksen ehdoista. Pahimmillaan öljylämmityksen vaihtaja on jopa saanut urakoitsijalta ely-keskuksen päätöstä muistuttavan viestin avustuksen myöntämisestä.

”Alan toimijat ovat lähtökohtaisesti luotettavia. Koemme kuitenkin tärkeäksi varoittaa öljylämmityksen vaihtajia ja kehottaa heitä huolellisuuteen. Jos asiakas luottaa urakoitsijan tarjoamiin virheellisiin dokumentteihin tai suullisiin tietoihin, vaarana on, että remontti ei täytäkään avustuksen ehtoja ja avustus jää saamatta”, Pirkanmaan ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä varoittaa tiedotteessa.

Ely-keskus ei koskaan toimita avustuspäätöstietoja urakoitsijalle, vaan päätös lähetetään aina suoraan kiinteistön omistajalle joko postilla tai sähköpostilla.

Öljylämmityksen vaihtajat ovat raportoineet ely-keskukselle saaneensa urakoitsijoilta väärää tietoa avustuksen myöntämisperusteista ja muista ehdoista. Virheellistä tietoa liikkuu esimerkiksi vaatimuksesta poistaa öljysäiliö.

”Pelkkä säiliön puhdistaminen ei riitä, vaan avustuksen saamiseksi säiliö pitää pääsääntöisesti poistaa. Öljysäiliön voi jättää paikoilleen ainoastaan, jos ympäristösuojeluviranomainen on myöntänyt luvan poiketa poistamisvelvollisuudesta tai jos rakennuksen sisällä olevan öljysäiliön poistaminen ei ole mahdollista rakennuksen kantavia rakenteita purkamatta.”

Luotettavaa tietoa avustuksen ehdoista ja hakemisesta sekä ajantasainen tieto hakijamäärästä löytyy ely-keskuksen verkkosivuilta. Juuri nyt käsittelyssä on tammi- ja helmikuussa saapuneita hakemuksia. Ely-keskuksen verkkosivuille on koottu myös asiakkaiden esittämiä usein kysyttyjä kysymyksiä.

Jos hakemuksen tiedot tai liitteet ovat puutteellisia, ely-keskus toimittaa hakijalle täydennyspyynnön sähköisen asiointipalvelun kautta, sähköpostilla tai kirjeellä. Näihin täydennyspyyntöihin tulee vastata määräajassa.

Jos avustuksen hakija epäilee joutuneensa lämmitysremontin yhteydessä rikoksen kohteeksi, hänen kannattaa kääntyä suoraan poliisin puoleen.

Teknistä neuvontaa öljylämmityksen vaihtamiseen tarjoaa Motivan energianeuvonta sekä öljylämmityksen vaihtajille suunnatut Motivan verkkosivut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ely-keskus varoittaa: Öljylämmityksen vaihtajille on esitetty jopa väärennettyjä avustuspäätöksiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat