Petri Piirta voitti Sibeliuspuistoon rakennettavan päiväkodin arkkitehtuurikilpailun

Annettu kilpailutehtävä oli sen verran haastava, että asetettuun takarajaan mennessä jätetyistä ehdotuksista ei yksikään soveltunut sellaisenaan toteutuksen pohjaksi vaan tuomaristo päätyi pyytämään viiden ehdotuksen tekijöiltä vielä tarkennuksia.

Arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin ehdotus Poks, jonka on suunnitellut arkkitehti Petri Piirta. Kuva: Petri Piirta

Helsingin Taka-Töölössä Sibeliuksen puiston vieressä sijaitsee päiväkotirakennus, jonka Helsingin kaupunki haluaa korvata uudella. Löytääkseen kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtonisesti parhaan ratkaisun kaupunki järjesti uudesta päiväkodista yleisen arkkitehtuurikilpailuun.

Kilpailu herätti valtavasti kiinnostusta. Ehdotuksia jätettiin yhteensä 172, mikä on iso määrä, kun ottaa huomioon, että suunniteltava kohde on pieni. Kilpailussa oli mukana monia tunnettuja nimiä.

Voittajaksi isosta joukosta tuomaristo valitsi työn nimeltä Poks, jonka on suunnitellut toisen polven espoolaisarkkitehti Petri Piirta. Piirta on aiemmin suunnitellut myös esimerkiksi Espoossa sijaitsevan Vanttilan päiväkotirakennuksen.

Arkkitehtuurikilpailuun tuli 172 ehdotusta. Kuva: Petri Piirta

Piirtan ehdotuksessa uusi päiväkoti sijoittuu tiiviisti Rajasaarentien puolelle ja Sibeliuksen puiston puoleinen tontin osa voidaan jättää selkeästi puistomaisemmaksi. Voittajaehdotusta kiitettiin muun muassa siitä, että se toimii luontevasti viereisen Villa Bråvallan naapurirakennuksena.

Lähempänä rantaa sijaitseva, 1870-luvulla rakennettu Villa Bråvalla toimi vuoteen 2011 saakka päiväkotina, mutta sisäilmaongelmien vuoksi siinä toiminut päiväkoti Piilopirtti joutui lopettamaan toimintansa.

Sen jälkeen rakennus on ollut tyhjänä. Nyt tehtävän asemakaavanmuutoksen yhteydessä kaupunki aikoo tutkia huvilan hyödyntämistä osana Sibeliuspuistoa. Kaupungin mukaan Villa Bråvalla ei voi enää toimia päiväkotina. Alustavasti kapuunki on suunnitellut sinne kahvilaa tai ravintolaa sekä mahdollisesti kokoontumis-, liike- ja toimistotiloja.

Aikanaan kaupunki suunnitteli jopa myyvänsä sen asunnoksi jollekin.

Vuonna 1989 Villa Bråvallan viereen rakennettin 65-paikkainen päiväkoti Päiväpirtti. Nyt järjestetyllä arkkitehtuurikilpailun tavoitteena on löytää tälle rakennukselle korvaava päiväkotirakennus. Myös Päiväpirtissä on ollut sisäilmaongelmia.

”Aika työläs tapaus”

Uuden päiväkodin suunnittelu Sibeliuspuiston kaltaiseen arvokkaaseen ja historialliseen kulttuuriympäristöön ei ollut ihan helppoa.

Piirtan mukaan kyseessä oli ”aika työläs tapaus”. Arkkitehti kävi läpi useita ratkaisuvaihtoehtoja, kunnes aivan loppuvaiheessa syntyi ajatus siitä, millä tavalla palikat osuisivat paikalleen.

”Ehdotuksen kokonaishahmo juontaa annetusta päiväkodin tilaohjelmasta. Sen hahmottaminen, mitä missäkin tilassa tehdään, oli aikamoista palapeliä”, Piirta kertoo.

Yhteensovitettavia tavoitteita oli paljon eivätkä ympäristöstä tulevat vaatimukset olleet nekään ihan pieniä.

Annettu kilpailutehtävä oli sen verran haastava, että asetettuun takarajaan mennessä jätetyistä ehdotuksista ei yksikään soveltunut sellaisenaan toteutuksen pohjaksi vaan tuomaristo päätyi pyytämään viiden ehdotuksen tekijöiltä vielä tarkennuksia.

Kilpailijoilla oli ennen kaikkea vaikeuksia saada rakennus mahtumaan luontevasti sille osoitettuun paikkaan. Piirtan mukaan uudella päiväkodilla oli kookas tilaohjelma.

Uuteen päiväkotiin tulee paikat 180 lapselle ja sen kooksi on suunniteltu 1 900 bruttoneliötä.

”Se pitää saada aika napakaksi”, Piirta toteaa.

Arkkitehtuurikilpailun suuri osallistujamäärä kertoo kuitenkin siitä, että paikka oli arkkitehdeille myös äärimmäisen houkutteleva.

Piirta muistelee kävelleensä itsekin paljon sekä puistossa että merenrannassa, kun perhe ensimmäisen lapsen syntymän aikaan asui läheisellä Topeliuksenkadulla.

Ajatus siitä, että uuden päiväkodin on tarkoitus korvata vain reilut 30 vuotta vanha rakennus, saa arkkitehdin mietteliääksi. Oikeastaanhan ei olisi järkevää purkaa yhtään mitään.

Piirta kuitenkin myös ymmärtää kaupunkia. Rakennuksessa on kärsitty sisäilmaongelmista ja samaan aikaan kaupungin tilatarpeet ovat muuttuneet. Taka-Töölössä toimii tällä hetkellä yksi pieni päiväkoti, jolla ei ole omaa pihaa ollenkaan. Sen on tarkoitus muuttaa uuteen päiväkotiin.

Voittajaehdotuksen perusteella tehdään nyt jatkosuunnittelua. Tavoitteena on, että uudisrakennusta päästäisiin rakentamaan vuonna 2023, ja rakennus voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2025. Tontille laaditaan ensin kaavamuutos, joka mahdollistaa uuden päiväkotirakennuksen ja Huvila Bråvallan sijoittamisen omille tonteilleen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Petri Piirta voitti Sibeliuspuistoon rakennettavan päiväkodin arkkitehtuurikilpailun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat