Kokeile kuukausi maksutta

Skarta hankki yli sata hehtaaria vanhoja turvesuoalueita – aikoo rakentaa Suomen suurimman aurinkovoimapuiston

Infrarakentaja Skarta on käynnistänyt suunnitelmat Suomen suurimman aurinkovoimapuiston rakentamiseksi Utajärven kuntaan Pohjois-Pohjanmaalle.

Hankkeen toteuttamiseksi Skarta Groupin tytäryhtiö Skarta Energy on hankkinut omistukseensa yli sadan hehtaarin suuruiset, käytöstä poistetut turvesuoalueet.

Yhtiö arvioi voivansa tehdä päätöksen hankkeen toteuttamisesta vuoden 2022 toisella neljänneksellä, jolloin puiston rakentaminen toteutettaisiin vuoden 2023 aikana.

Aurinkovoimapuistohanke on osa Skartan strategista tavoitetta laajentaa toimintaansa tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen arvoketjussa kohti puhtaan energian kokonaishankkeiden kehittämistä, rakentamista ja omistamista.

Arvioidulta teholtaan noin 100 megawatin aurinkovoimapuisto on toteutuessaan Skartan tähän mennessä merkittävin oma kokonaishanke, ja se vaatii arviolta noin 50 miljoonan euron investointia. Valmis aurinkovoimapuisto tuottaisi vuosittain noin 100000 megawattitunnin edestä sähköä, mikä vastaa noin 20000 ihmisen kulutustarpeita. Tuotettu uusiutuva energia kompensoi myös tehokkaasti turvesuoalueiden metaanipäästöjen ympäristövaikutuksia.

”Tässä hankkeessa kohtaavat edistyksellisellä tavalla uusiutuvan aurinkovoimaenergian tuotanto sekä vanhojen turvesoiden uusi, päästötön hyödyntäminen. Skartan Vierivoima-konsepti Utajärvellä on toiminut hienosti lähtökohtana tälle merkittävälle hankkeelle”, Skarta Energyn toimitusjohtaja Kari Tuominen sanoo tiedotteessa.

Skarta on jo aiemmin tehnyt yhteistyötä Utajärven kunnan kanssa sekä tuuli- että aurinkovoimahankkeissa osana Vierivoima-konseptiaan. Vierivoima tarjoaa lähellä tuotettua sähköä paikalliseen käyttöön edullisella hinnalla. Utajärven laajentuvasta teollisuusalueesta on tarkoitus tehdä hiilineutraali toimintaympäristö, joka houkuttelee alueelle myös uusia yrityksiä. Osana aiempia suunnitelmia aurinkovoiman rakentamiseen kaavoitettavaa aluetta voidaan kasvattaa jopa 50 hehtaarilla.

”Suuri aurinkovoimapuisto on merkittävä konkreettinen toimenpide kohti kunnan hiiliviisasta tavoitetta. Olemme tyytyväisiä turvesoiden jatkohyödyntämisestä, ja tämä on selvä merkki siitä, että Utajärven hiiliviisausstrategia toimii”, Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skarta hankki yli sata hehtaaria vanhoja turvesuoalueita – aikoo rakentaa Suomen suurimman aurinkovoimapuiston”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat