Kokeile kuukausi maksutta

VTT toteuttaa puumateriaaleista Basajaun-koetalon Jyväskylään – Hanke on osa EU-projektia

VTT käynnistää Jyväskylässä 500 neliömetrin koetalon rakentamisen. Siinä hyödynnetään EU:n Basajaun-projektissa kehitettyjä puupohjaisia materiaaleja ja komponentteja. Jyväskylän koetalo valmistuu vuonna 2022.

Basajaun-koetalon arkkitehtisuunnitelmat Jyväskylän projektista. Kuva: UNStudio

”Koetalossa hyödynnettäviä puupohjaisia rakennusmateriaaleja ovat esimerkiksi lämmöneristysmateriaalit, rakenteelliset eristyslevyt (SIP) ja puu-muovikomposiitit (WPC). Kehitettyjen ratkaisujen pitkäaikaista käyttäytymistä seurataan useita vuosia ja verrataan kaupallisiin tuotteisiin”, VTT:n erikoistutkija Petri Jetsu kertoo tiedotteessa.

Jyväskylään suunniteltu koetalo tulee sijaitsemaan VTT:n tilojen vieressä Jyväskylässä sisältäen yhdistetyn kokous- ja näyttelytilan sekä kaksi varastoa. VTT vastaa koetalon toteuttamisesta, ja sen arkkitehtuurisen suunnittelun on toteuttanut arkkitehtitoimisto UNStudio Alankomaista.

”Arkkitehtisuunnitelmassa on otettu huomioon ympäristö: toiselta puoleltaan rakennus liittyy olemassa olevaan rakennukseen, ja pääjulkisivu on suunnattu Jyväsjärvelle päin. Kokeellinen rakennus yhdistää Suomen perinteisen puurakentamisen ja tulevaisuuden rakentamisen huolellisen suunnittelun ja tarkkojen yksityiskohtiensa avulla. Rakennuksessa hyödynnetään biopohjaisia materiaaleja ja modulaarisiksi suunniteltuja rakenteita, jotka on kehitetty Basajaun-konsortiossa”, UNStudion arkkitehti Alejandro Sanchez Pena kertoo.

Suomen koetaloon materiaaleja ja komponentteja toimittavat Grupo Garnica Plywood SA (Espanja), Moelven Töreboda AB (Ruotsi), Focchi Spa (Italia), Soprema (Ranska), Omikron-Dokk Kft (Unkari), Elastopoli oy (Suomi) ja Irurena SA (Espanja).

EU:n Basajaun-projektissa rakennetaan Jyväskylän koetalon lisäksi toinen keskikokoinen rakennus Ranskassa. Molemmissa kohteissa hyödynnetään innovatiivista arkkitehtuuria sekä metsästä rakennukseksi -ketjun täydellistä digitalisointia, jonka avulla voidaan osoittaa puurakentamisen hyödyt maaseudulle. Perusajatuksena on käyttää mahdollisimman vähän metsäalaa keskikokoisen puurakenteisen talon rakentamisessa.

Basajaun-hanke edistää puun hyödyntämistä rakennustuotteissa osoittamalla, miten puupohjaisilla ratkaisuilla voidaan parantaa Euroopan rakennuskannan laatua, asumiskelpoisuutta ja suorituskykyä. Samalla ne mahdollistavat entistä terveellisimmät ja kestävää kehitystä tukevat kaupungit. Puutuotteiden parempi integrointi rakennusalaan edistää myös maaseutualueiden kestävää kehitystä.

”Basajaun-projektilla osoitamme, että korkean lisäarvon puutuotteita voidaan suunnitella ja kehittää laboratoriomittakaavassa ja niiden valmistus voidaan skaalata suuremmaksi ja lopulta kehitettyjä tuotteita voidaan käyttää kahden rakennuksen rakentamiseen. Projektin tavoitteina ovat lisäksi puutalouden arvoketjun digitalisointi sekä maaseutualueiden kehittäminen”, espanjalaisen tutkimuslaitos Tecnalian projektipäällikkö Javier García-Jaca kertoo.

Tecnalia Research & Innovation Foundation koordinoi EU:n nelivuotista Basajaun-hanketta, joka käynnistyi vuonna 2019. Siihen kuuluu 29 kumppania 12 maasta, mukaan lukien 7 johtavaa tutkimus- ja teknologiaorganisaatiota, 3 yliopistoa, 16 yritystä sekä 3 muuta julkista organisaatiota. Hankkeen kokonaisbudjetti on 12,2 miljoonaa euroa, josta EU:n rahoitus on 10 miljoonaa euroa.

Hankkeen nimi viittaa baskien mytologiaan, jossa isokokoinen Basajaun-niminen hahmo opettaa ihmisille maataloutta ja muita taitoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VTT toteuttaa puumateriaaleista Basajaun-koetalon Jyväskylään – Hanke on osa EU-projektia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat