Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja kasvoi heinä–syyskuussa 3,4 prosenttia

Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja oli kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 3,4 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aikaisemmin.

Tilastokeskuksen tuottaman korjausrakentamisen suhdannekuvaajan mukaan korjausrakentamisen arvo kääntyi keväällä 2021 nousuun loppuvuodesta 2019 alkaneen laskun jälkeen.

Kokeellisen tilaston mukaan vuonna 2020 korjausrakentaminen laski 5,6 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Vastaavasti vuonna 2019 se kasvoi 1,0 prosenttia verrattuna edeltävään vuoteen ja vuonna 2018 kasvua kertyi 4,7 prosenttia.

Korjausrakentamisen suhdannekuvaajan laskennassa mukana olevien yritysten kotimaan liikevaihto ja rakennusurakat jaetaan korjaus- ja uudisrakentamisen osuuksiin. Näin oheistuotteena saadaan vastaavalla menetelmällä tuotettu uudisrakentamisen kehitystä kuvaava aikasarja, jota tässä kutsutaan uudisrakentamisen suhdannekuvaajaksi. Uudisrakentamisen suhdannekuvaajan tuottaminen ei ole ollut tavoitteena, mutta sitä voi käyttää vertailutietona korjausrakentamisen suhdannekuvaajalle. Menetelmä on tarkemmin kuvattu menetelmäselosteessa.

Korjausrakentamisen suhdannekuvaajan mukaan uudisrakentaminen kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 1,7 prosenttia vuoden takaisesta. Vuonna 2020 uudisrakentaminen laski 7,1 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Vastaavasti vuonna 2019 se kasvoi 1,1 prosenttia verrattuna edeltävään ja vuonna 2018 kasvua kertyi 7,1 prosenttia.

Korjausrakentamisen suhdannekuvaajan tiedot tarkentuvat aineiston kertyessä. Tarkentuminen johtuu Verohallinnon rakentamisilmoitusten urakkatietoaineiston kertymävauhdin hankalasta ennustettavuudesta.

Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja kuuluu Tilastokeskuksen kokeellisiin tilastoihin, jotka kuvaavat uusia ilmiöalueita, hyödyntävät uudenlaista dataa tai perustuvat uusiin laskentamenetelmiin. Nämä tilastot ovat vielä kehittämisvaiheessa, ja Tilastokeskus kehittää niitä yhdessä tiedon käyttäjien kanssa. Kokeellisina tilastoina voidaan julkaista muun muassa kokonaan uusia tilastoja, testata olemassa olevien tilastojen menetelmämuutosten vaikutuksia tai julkaista kansainvälisen kehittämistyön saavutuksia.

Kokeellisilla tilastoilla ei myöskään ole vakiintunutta julkaisuaikataulua.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja kasvoi heinä–syyskuussa 3,4 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat