Valtio alkaa huutokaupata merialueitaan merituulipuistoille

Ensimmäiset huutokaupat on tarkoitus järjestää vuosina 2023–2024. Tukea merituulivoimalle ei ole luvassa.

Suomessa on toistaiseksi vain yksi merituulipuisto Porin Reposaaren edustalla. Kuva: Sami Kero / HS

Valtio alkaa huutokaupata merialueitaan merituulivoiman käyttöön. Ensimmäiset huutokaupat on tarkoitus järjestää vuosina 2023–2024, jos markkinaehtoista kysyntää hankkeille on.

Tukea merituulipuistoille ei ole tarkoitus maksaa. Hankkeen voittaneet yhtiöt maksaisivat alueesta vuokraa sekä kehitysajalta että valmiin tuulipuiston käytön ajalta. Vuokra-aika olisi noin 40–50 vuotta.

”Toistaiseksi merituulivoiman rakentaminen ei ole markkinaehtoisesti kannattavaa, mutta meillä on vahva usko siihen, että teknologia kehittyy huimaa vauhtia”, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Merituulivoiman kustannuksia nostavat erityisesti merenpohjaan perustamisen kalleus ja tuulipuiston sähköverkkoon liittämisen hinta.

Erityisasiantuntija Outi Vilénin mukaan Euroopassa tähän mennessä järjestetyissä merituulihuutokaupoissa on ollut yleensä mukana tukielementti, joten tulevasta vuokratasosta on mahdotonta vielä sanoa mitään arviota.

Suunnitelmissa kuitenkin on, että huutokaupoissa vuokratasolle asetetaan vähimmäistaso. Vuokrattavat alueet myös hyväksytään aikanaan hallituksen tai vähintään talouspoliittisen ministerivaliokunnan tasolla.

Uutta maatuulivoimaa rakennetaan tällä hetkellä ilman tukia noin 1 000–1 500 megawatin nimellistehon edestä vuosittain.

Vilén arvioi, että merituulivoiman määrä voisi silti nousta nopeasti maatuulivoimaa suuremmaksi, kunhan sen rakentamisesta on tullut kilpailukykyistä.

”Merituulipuistohankkeet ovat tyypillisesti suuria, noin 1 000 megawatin kokoisia. Yksittäiset merituulivoimalat voivat olla teholtaan jopa 15–20 megawattia eli huomattavasti suurempia kuin nykyiset maatuulivoimalat”, Vilén sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtio alkaa huutokaupata merialueitaan merituulipuistoille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat