Pahasti rapistuneen Aino Acktén huvilan remontti nytkähtämässä eteenpäin – peruskorjaamiseen varattu 2,5 miljoonaa euroa

Toistaiseksi on hämärän peitossa, millaista toimintaa uusrenessanssia edustavaan huvilaan tulee kunnostuksen jälkeen.

Helsingin Laajasalossa oleva Aino Acktén huvila valmistui vuonna 1877 ja on nykyisin huonossa kunnossa. Kuva on vuodelta 2006. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Pahasti rapistunut ja homehtunut Aino Acktén huvila Helsingin Laajasalossa aiotaan kunnostaa. Perus­parannuksen hanke­suunnittelu­vaihe on käynnistymässä.

Uusrenessanssisen huvilan peruskorjaus on otettu osaksi Helsingin talonrakennus­hankkeiden rakentamis­ohjelmaa, ja sitä varten on varattu 2,5 miljoonaa euroa talous­suunnitelma­vuosille 2023−2024.

Pitkään tyhjillään ollut rakennus on yksi monista Helsingin omistamista arvo­kiinteistöistä, joiden käyttökustannukset suhteessa tuloihin ovat korkeat ja joihin liittyy korjausvelkaa ja suojelunäkökohtia.

Puisen arvorakennuksen korjaaminen on lykkääntynyt vuosia. Viime vuoden tammikuussa ryhmä kaupunki­poliitikkoja ehdotti valtuusto­aloitteessaan, että huono­kuntoinen huvila muutetaan museokäyttöön.

Vielä ei ole tiedossa, mitä huvilaan todella tulee. Ympärivuotiseen käyttöön sitä ei kaupungin mukaan saada korjattua. Helsinki sopii vuokralaisista ja toiminnasta tarkemmin peruskorjaus­työn edetessä.

Vuonna 1877 valmistuneen ja asemakaavassa suojellun huvilan on suunnitellut arkkitehti Theodor Decker. Oopperalaulaja Aino Ackté hankki huvilan kesäasunnokseen vuonna 1904 ja käytti sitä vuoteen 1944 asti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pahasti rapistuneen Aino Acktén huvilan remontti nytkähtämässä eteenpäin – peruskorjaamiseen varattu 2,5 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat