Kokeile kuukausi maksutta

Asuntojen hinnat nousivat reippaasti kuukaudessa Vantaalla, kehyskunnissa, Oulussa ja Helsingissä

Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu jatkui tammikuussa koko maassa niin vuoden takaiseen ajankohtaan kuin joulukuuhunkin verrattuna.

Kuva: Lauri Lähteenmäki / IS
Kuuntele juttu

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa koko maassa  3,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja joulukuuhun verrattuna 0,8 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousua kertyi viime vuodesta 3,4 prosenttia ja joulukuusta 1,1 prosenttia. Muualla maassa hintakehitys oli vuositasolla 3,2 prosenttia ja kuukauden aikana 0,4 prosenttia.

Suuralueittain tarkasteltuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa vuositasolla eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat nousseet Etelä-Suomessa 13 prosenttia, Pohjois-Suomessa ne ovat laskeneet prosentin ja Länsi-Suomessa 0,5 prosenttia. Itä-Suomessa laskua on ollut yli 16 prosenttia.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Tampereella ja Helsingissä. Tampereella nousua kertyi vuodessa 7,0 prosenttia ja Helsingissä 4,9 prosenttia. Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Tampereella vajaat 19 prosenttia ja Helsingissä 27 prosenttia. Joulukuuhun 2021 verrattuna hinnat ottivat tammikuussa kuitenkin Tampereella hieman, 0,7 prosenttia takapakkia. Helsingissä nousu oli voimakasta myös kuukausitasolla, sillä plussaa kertyi joulukuuhun verrattuna 2,5 prosenttia.

Suurista kaupungeista Espoossa vanhojen asuntojen hinnat kyykkäsivät kuukausitasolla niin pahasti, 3,3 prosenttia, että myös vuositasolla tuli laskua 0,9 prosenttia. Suurista kaupungeista Espoo on ainoa, jossa asuntojen hintakehitys on nyt vuoden aikana miinuksella.

Kehyskunnissa jo jonkin aikaa nähty asuntojen positiivinen hintakehitys jatkui myös tammikuussa. Hinnat nousivat niissä peräti 2,9 prosenttia joulukuusta ja vuositason hinnannousuksi muodostui 4,0 prosenttia.

Vantaalla hintakehitys oli kutakuinkin samaa luokkaa kehyskuntien kanssa. Hinnat nousivat myös Vantaalla 2,9 prosenttia joulukuusta ja vuositason hinnannousuksi muodostui vielä kehyskuntiakin suurempi 4,6 prosenttia.

Myös Oulussa asuntojen hinnat nousivat tammikuussa reippaasti kuukausitasolla, sillä plussaa kertyi joulukuuhun verrattuna 2,8 prosenttia. Vuoden takaisesta nousua kertyi 3,9 prosenttia.

Helsingissä vanhojen osakeasuntojen keskimääräinen neliöhinta oli tammikuussa 4742 euroa, Espoo-Kauniainen-alueella 3654 euroa ja Vantaalla 3028 euroa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella muualla maassa neliöhinta oli keskimäärin 1756 euroa. Muista isoista kaupungeista Tampereella keskimääräinen neliöhinta oli 2969 euroa, Turussa 2336 euroa ja Oulussa 1941 euroa.

Vanhojen osakeasuntojen hintatilasto perustuu Verohallinnon huoneistotietoihin (tietoihin asunto-osakkeiden omistuksista). Hintojen kuukausitilastossa on ensimmäisellä julkaisukerralla mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 60 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntojen hinnat nousivat reippaasti kuukaudessa Vantaalla, kehyskunnissa, Oulussa ja Helsingissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat